Mještani naselja na sjeveru BiH zabrinuti zbog gradnje fabrike

0

Zaustaviti izgradnju fabrike u novogradskom naselju Blagaj (na sjeveru BiH), cilj je mještana ovog povratničkog mjesta. Osnovni razlog zbog kojeg istrajavaju u borbi jeste strah da bi radovi mogli ugroziti okoliš i sam tok rijeke Sane, koja se nalazi u neposrednoj blizini, a za koje tvrde da izvođač uopšte nema ni dozvole.

Blagaj, povratničko naselje u Novom Gradu. Svakodnevnicu koja je ionako teška, mještanima otežavaju radovi iza kojih stoji firma “Japra”, nedaleko od njihovih kuća, uz rijeku Sanu.

Uvjeravaju ih da je riječ o fabrici za mljevenje dolomita koja bi im, kažu, nanijela samo štetu. Hasan Šumić prisjeća se 2014. i poplava na ovom istom mjestu, izvijestio je BHRT.

– Ovdje ispod ovog mosta voda je prolazila „na tanko“. Sad s ovim nasipom će biti ugrožen, isto tako putna komunikacija u okolnim selima. Hoće li to prašiti, štetiti našim usjevima? Ako nemam svoje povrće za jesti, šta ću? A vjerovatno hoće – kaže Hasan Šumić, mještanin naselja Blagaj.

Saglasnost mještana niko nije ni tražio. Imaju li u firmi “Japra” potrebne dozvole, Studiju procjene utjecaja na životnu sredinu, kao i sve ostalo što je potrebno, nisu odgovorili za BHRT. Mještani tvrde da nemaju.

– Oni kažu da je projekat u izradi, nemaju ga, krenuli su s radovima na blef i bez ičega. Ti vjetrovi neće biti kakvi su bili. Nama će se zadržavati, a ne treba, treba da negdje odlaze. Na koju će stranu za to sve trebaju studije da se građanima objasni i da pristanu na takvo nešto – rekao je Fikret Halilović, mještanin naselja Blagaj.

– Nismo mi protiv gradnje, industrije, zapošljavanja, ali smo protiv zastarjele tehnologije koja će nanijeti samo štetu i otjerati ovo malo ljudi. Od čega ljudi žive ovdje? Od poljoprivrede. Sutra je ovdje prašina. Znam da će biti, oni samo lažu, petljaju – Hasan Rasavac, odbornik u OV Novi Grad.

Načelnik podsjeća kako je pomenuta zemlja u vlasništvu firme Japra. Tražio je garancije da slične fabrike već postoje u urbanim sredinama i da nema opasnosti po okoliš.

– U medijima se govorilo da se radi o fabrici vještačkog đubriva. Ne, nije to ta priča nego se taj materijal, kalcij-karbonat, melje i pakuje. Te frakcije služe za zemljišta koja su previše kisela – naveo je Miroslav Drljača, načelnik Opštine Novi Grad.

Radovi se odvijaju i dalje. Sa dozvolama ili bez, upitno je, ali mještani poručuju kako odustati neće. Planiraju organizirati i mirni protest kako bi skrenuli pažnju nadležnih da reagiraju u skladu sa zakonom.