Ministrica Pozder razgovarala o razvijanju modernih centara za upravljanje otpadom u ZDK

0

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je danas u Zenici, gdje je održala sastanak sa kantonalnim ministrom prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Adnanom Šabanijem i drugim zvaničnicima iz Zeničko-dobojskog kantona.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma su saopćili da je cilj sastanka strateški pristup i razgovor sa predstavnicima lokalnih zajednica iz Zeničko-dobojskog kantona o upravljanju otpadom i zaštitom okoliša u ovoj regiji.

Sastanku je prisustvovao načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević, te predstavnici lokalnih zajednica Zenice, Tešnja, Žepča, Visokog, Vareša i Breze.

– Usklađivanje zakona o zaštiti okoliša sa Strategijom o zaštiti okoliša FBiH, kao i Planom upravljanja otpadom u ovom entitetu koji je u pripremi, te inicijativa ministrice Pozder da različiti nivoi vlasti zajednički prihvate odgovornost i pokažu spremnost da se mogu uhvatiti u koštac sa problemima je način koji može pomoći u rješavanju izazova u ovoj oblasti – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Iz Ministarstva dodaju da je na sastanku bilo govora i o finansijskim mogućnostima, te podsjećaju da su ove godine predviđena tri miliona KM budžetskih sredstava za projekte koji se odnose upravljanjem otpadom.

Ministar Šabani je istakao važnost zajedničkog pristupa, te da će Zeničko-dobojski kanton ići ka uspostavi jednog kantonalnog preduzeća za otpad i da će se posebna pažnja posvetiti postrojenju za animalni otpad, kao i rješenjima za dva centra za upravljanje otpadom, na južnom i sjevernom dijelu kantona, a koja će biti održiva.

– Postoje sredstva u budžetu za podršku u sanaciji deponija, a vjerujemo da ćemo u narednom periodu, posebno nakon otvaranja pregovora, otvoriti i EU fondove, koji će nam pomoći u pravednoj tranziciji, u energetskoj tranziciji, ali i u segmentu koji će nam omogućiti da kreiramo moderne centre za upravljanje otpadom. U Zeničko-dobojskom kantonu ima izazova, ali i potencijala da se riješe problemi. Uvjerena sam da se ovdje može kreirati uspješan model upravljanja otpadom, po uzoru na moderne evropske regionalne priče – kazala je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.