Minimalna plata od 1.000 KM? Nije tako sjajno kako izgleda

0

U Federaciji BiH u pripremi je set fiskalnih zakona na koji se čeka godinama. Ove reforme uključuju smanjenje doprinosa i povećanje minimalne plate na hiljadu KM, što je dugogodišnji zahtjev Sindikata, podsjeća BiznisInfo.ba.

Vlada želi smanjiti doprinose a ujedno stimulirati poslodavce da razliku u smanjenju preusmjere u plate radnicima. Trenutno je minimalne plata u našoj zemlji 596 KM, što je ujedno i najniža plata u Evropi.

No, povećanje na 1.000 KM ne bi značilo i povećanje od oko 400 KM – kako bi se na prvu moglo zaključiti – jer bi po novom zakonu minimalna plata podrazumijevala bruto, a ne neto iznos.  

To je pojasnio Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH.

– Nije to skok sa sadašnje minimalne plate na onu od 1.000 maraka. To je sadašnja minimalna plata plus topli obrok plus možda naknada za prijevoz i možda sve skoči za 50, 100, 150 maraka – kazao je Čavalić u emisiji BHRT-a.

I Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH, kazao je da je riječ o bruto plati.

– Mi smo minimalnu platu u Zakonu definisali kroz bruto iznos jer želimo da se ona definiše kroz bruto iznos upravo iz razloga da sve ono čega država oslobodi poslodavca zaista završi u džepovima radnika – kazao je.

Da li će i kada doći do ove reforme, ostaje da se vidi. Ona bi sigurno ostavila manjak i budžetu i ključno je pitanje kako bi se taj minus nadoknadio.

Osim toga, kako je BiznisInfo.ba nedavno objavio a svi mediji u BiH prenijeli, Međunarodni monetarni fond zatražio je od Bosne i Hercegovine da obustavi povećanje plata i penzija, a kako bi se zaustavila inflacija.

Traži se zaustavljanje rasta plata u javnom sektoru ali i rasta minimalne plate.