Milinić otkrio iznos stranih investicija ove godine

0

Direktor Agencije za unapređenje stranih investitora BiH (FIPA) Gordan Milinić rekao je da je u prvoj polovini ove godina u našoj zemlji bilo 452,5 miliona KM stranih ulaganja.

On je rekao da je lani u BiH zabilježeno 777 miliona KM stranih investicija, što je bilo povećanje od 37,9% u odnosu na 2016.

Trend rasta investicija je nastavljen i u 2018. godini, tako da za prvih šest mjeseci ove godine bilježimo 452,5 miliona KM – naglasio je Milinić.

Istaknuo je potrebu zajedničkog djelovanja na kreiranju prijateljskog poslovnog okruženja kako za domaće tako i za strane investitore.

Milinić je o ovome govorio na sastanku članova Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH koji je održan u Goraždu.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović je govorio ovom prilikom o uspješnom ekonomskom razvoju Goražda, uloženim naporima na kreiranju povoljnog poslovnog okruženja koje je privuklo značajne investicije u ovaj grad.

Istakao je spremnost gradske administracije da u svakom momentu pruži maksimalnu podršku svim privrednicima na području Goražda, te da aktivno učestvuje u radu Saradničke mreže za dobrobit BiH.

Nakon sastanka, odrganizirana je i posjeta firmi Prevent Goražde.

Mreža danas broji 40 članica, a kroz nju je od 2013. godine do dec 2017. posjećeno 159 kompanija.

Ukupno je identificirano preko 150 ad hoc otvorenih pitanja. Veliki dio ovih pitanja je riješen aktivnim zalaganjem i učešćem institucija. Za 12 kompanija trenutno se radi na rješavanju otvorenih pitanja. Predožene su 204 reformske mjere od kojih je 20 potpuno realizirano, 25 djelimično, 45 je u proceduri, za 10 prepreka još uvijek nisu pokrenute aktivnosti.

Saradnička mreža je osnovana uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, IFC, članice Grupacije Svjetske banke.