Milijarder odlučio da prestane zarađivati novac

0

Invesitor i vlasnik kluba Dallas Mavericks, Mark Cuban, ima bogatstvo vrijedno 4,1 milijardu dolara. Za njega je to dovoljno. Odlučio je da se ne trudi da zaradi još više novca jer ima važnijih stvari u životu.

– Davno sam se prestao truditi da po svaku cijenu zardim više novca. Imam dovoljno novca, sada svoje vrijeme cijenim mnogo više nego naredni dolar – rekao je Cuban.

Njegov način razmišljanja se promijenio kada je postao veoma bogat, odnosno kada je sa Toddom Wagnerom prodao streaming servis koji su osnovali, Broadcast.com, kompaniji Yahoo za 5,7 milijardi dolara 1999. godine.

Prva stvar koju je uradio kada je postao milijarder, kako priznaje, bio je “mali goli milijarderski ples”. Nakon toga je shvatio koliko su druge stvari u životu važne.

– Pitao sam se koliko novca trebam u životu, i shvatio da mi ne treba više nego što imam – rekao je Cuban.

PROČITAJTE JOŠ – Naučite Napoleonovu tajnu uspjeha

Prema njegovim riječima, novac ne može kupiti sreću.

– Novac vam kupuje udobnost I lagodnost. Novac će vas sačuvati mnogo sresa u vezi s plaćanjem računa itd, ali neće vas učiniti sretnijim. Bio sam sretan i kada sam bio bez novca. Ako ste nesretni kada ste švorc, novac to neće promijeniti – ističe milijarder.

S druge strane, ako ste sretni kada plaćate račun za računom, i iznenada dođete do velikog novca – “ako ste pametni voljet ćete svoj život još više”.

Cuban kaže da je najveća prednost novca, osim što umanjuje stres, ta što možete uštediti vrijeme.

PROČITAJTE JOŠ – Čega treba da se odreknete da biste uspjeli u životu i poslu

– Mogu ostvariti mnoge stvari brže, tako što ću platiti malo više. To je važno jer je vrijeme resurs koji ne možete posjedovati, kupiti niti vratiti – ističe bogataš.

Naprimjer, prvi njegov veliki trošak je kupovina privatnog aviona, kako bi brže obavljao poslove i štedio vrijeme.

Trenutno je Cuban, između ostalog, fokusiran na zdravstvenu industriju.

– Taj sistem je trenutno u neredu. Najveći problem je da ne mogu svi dobiti lijekove koji im trebaju za novac koji mogu priuštiti. Moramo ljude učiniti zdravijim, jer će tako konzumirati manje lijekova – kaže Cuban.  

Nakon konsultacija sa ekonomistima, industrijskim ekspertima i političarima, osnovao je kompaniju u oblasti farmacije.

– Ne radim to zbog novca. Samo želim da jednom, kada se osvrnem iza sebe, kažem: Ok, uradio sam to kako treba – zaključio je milijarder.

BiznisInfo.ba