Milanović preuzima Novu banku

0

Kompanija “MG Mind” Mladena Milanovića Kaje povećala je jučer svoje učešće u Novoj banci kroz dva nova blok posla na Banjalučkoj berzi vrijedna 3,99 miliona KM.

Portal Capital je objavio da Kaja preuzima Novu banku.

– Na današnjem trgovanju prijavljena su dva blok posla sa hartijama od vrijednosti emitenta Nova banka Banjaluka, u ukupnoj vrijednosti od 3.995.833 KM – objavljeno je jučer na sajtu Banjalučke berze.

Kompanija „MG Mind“ je dan ranije od banjalučke firme „Financ“ kupila akcije Nove banke za 2,9 miliona KM, a u narednim danima će kroz još nekoliko milionskih transakcija postati najveći pojedinačni akcionar banke.

Ova kompanija planira da postane vlasnik 15 do 20 odsto kapitala banke, što će koštati od 15 do 20 miliona KM.

Milanović će ovih dana kupiti maksimalno 10 odsto, a potom sačekati saglasnosti Agencije za bankarstvo Republike Srpske za dalje preuzimanje, za šta je već podnio zahtjev.

Prema informacijama Capitala, akcije „MG Mindu“ su odlučili prodati trenutno najveći pojedinačni akcionar i bivši direktor Nove banke Milan Radović koji ima 7,9 odsto akcija banke, „Interpromet“ Novi Grad Dragana Pilipovića u čijem vlasništvu je 6,2 odsto, Goran Avlijaš koji ima 3,2 odsto akcija, te firma „Euroline“ sa 2,5 odsto akcija banke.

Akcije će prodati i Tihomir Rožić i Tarik Balta koji imaju po 2,39 odsto akcija.

Većina akcionara s kojima je Capital stupio u kontakt nije htjela zvanično da govori o prodaji, ističući nezvanično da je cijena koju je Kaja ponudio dobra.

„Ponudio je dobru cijenu, 0,7 maraka po akciji. Proces preuzimanja treba da bude proveden u idućih 15-tak dana. Pošto je dobra cijena, vjerovatno će se javljati i drugi akcionari. Prema do sada dogovorenim poslovima, „MG Mind“ imaće čak blizu 28 odsto akcija“, rekao je jedan od akcionara.

Mladen Milanović potvrdio je da će nakon kupovine akcija od postojećih vlasnika biti najveći pojedinačni akcionar Nove banke.

„Planiram da preuzmem 15 do 20 odsto akcija. Ovo je dobro posložena, stabilna i što je važno domaća banka. Sinergijom sa mojim ostalim kompanijama stvoriće se mogućnost za njen dodatni razvoj i jačanje na bankarskom tržištu“, rekao je Milanović.

On kaže da će Nova banka čiji su najveći akcionari domaći privrednici biti znatno više fleksibilnija prema kompanijama iz Republike Srpske za razliku od banaka kojima su centrale u inostranstvu.

„Ono što je najvažnije za sve klijente, poslovna politika banke se neće mijenjati“, rekao je Milanović.

Pored „MG Minda“ Mladen Milanović Kaja je vlasnik i banjalučke “Tržnice”, “Čistoće” Banjaluka, “Mrkonjićputeva”, a posluje i u Sloveniji.

Promjene u Novoj banci počele su početkom novembra sa smjenom Milana Radovića sa mjesta predsjednika Uprave Nove banke nakon što je odbio da podnese ostavku, koju je od njega pod političkim pritiskom tražio Nadzorni odbor.

Za novog direktora imenovan je Goran Avlijaš, dotadašnji Radovićev zamjenik.

Izvor: Capital