Microsoft otkriva: Ovo su ključne vještine budućnosti

0

Sve veće promjene na tržištu rada, kao i automatizacija koja ukida razna radna mjesta i stvara nova, podstiču na razmišljanje o vještinama koje će u budućnosti biti najviše tražene.

Microsoft ih je u svojim najnovijim istraživanjima definisao kao digitalne vještine, analitičke sposobnosti i sposobnosti kontinuiranog učenja, prenosi CNBC.

Posebno, zadaci koji zahtijevaju snažne analitičke sposobnosti zahtijevaće kreativan pristup, objasnio je Kevin Wo, direktor Microsofta u Singapuru.

“Mislim da postoji potreba za učenjem vještina koje su obuhvaćene pojmom ‘design thinking‘ (iako ga neki prevode kao ‘dizajnersko razmišljanje’ značenje je puno šire, objašnjava Poslovni dnevnik)”, rekao je Wo o zaposlenima.

“Ući u cipele klijenta”

“Design thinking” je pojam za određenu metodu rješavanja problema, koja nalaže pojedincima da pokušaju “ući u cipele klijenta”, odnosno da se poistovjete s njim kako bi potom stvorili praktična, korisniku bliska rješenja.

To bi moglo značiti stvaranje nove tehnologije ili proizvoda, kao što je Appleov iPhone. No, strategija se može – i trebal bi da se takođe primijeni i na druga poslovna područja, izjavila je za CNBC stručnjakinja za ‘design thinking‘ Kasia Miaskiewicz, prenosi Investitor.me.

“Možete ga primijeniti bilo gdje. Sve dok postoji korisnik, primalac – a on uvijek postoji – uvijek postoji i mogućnost primjene takve vrste razmišljanja”, navela je Miaskiewicz, direktorica u UBS Evolve, centru za dizajnersko razmišljanje i inovacije pri Swiss banci.

Govoreći na nedavnoj konferenciji o karijeri u Singapuru, Miaskiewicz je rekla kako se strategija može podijeliti na četiri ključna koraka.

Šta je?

Prvo, morate razmišljati o problemu koji pokušavate riješiti i pobrinite se da ga ispravno postavite postavljanjem pravih pitanja, objasnila je Miaskiewicz.

“Riječ je o postavljanju pravih pitanja i rješavanju pravih problema”, navela je.

Šta ako?

Zatim biste trebalio da razmotrite potencijalna rješenja koja će smanjiti frustracije ili “ključne tačke trenja” za korisnike. Miaskiewicz je navela da to znači pažljivo promatranje kupaca kako bi uvidjeli kako možete poboljšati njihovo iskustvo.

“Način na koji razvijate taj dio je stvarno posmatranje vaših kupaca. Nakon tog koraka će se početi pojavljivati ​​mnoge ideje”, istakla je.

Šta zadivljuje?

U ovom trenutku bi trebalo da se počne dobijati nekoliko mogućih ideja, rekla je Miaskiewicz. Neće sve biti izvodivo, istakla je, ali treba pokušati biti što otvoreniji za ideje i izbjegavati previše razmišljati o tome šta se “ne može”.

“Ako počnete s ograničenjima – vremenom, troškovima i sl. – vaše sutrašnje ideje izgledaće isto kao i danas”, rekla je Miaskiewicz.

Šta funkcioniše?

Na kraju, rekla je Miaskiewicz, djelotvorno rješenje biće ono koje označava tri ključna kriterijuma: realizaciju, ekonomičnost i kupca. Drugim riječima, ideja koju je za vašu kompaniju moguće ostvariti, ima smisla finansijski i zadovoljava klijenta.

Nakon toga možete početi eksperimentisati s prototipovima i mjeriti njihov uspjeh prije stvaranja konačnog proizvoda, istakla je.

“Slijediti taj proces stvarno vam pomaže da ‘uđete u korisničke cipele’ i stvorite prava rješenja za problema koji vas najviše frustriraju”, zaključila je Miaskiewicz.