Mercator neće biti razbijen na više kompanija

0

Slovenački ministar za ekonomiju Zdravko Počivalšek je izjavio da je od Fortenove grupe i potpredsjednika ruske Sberbanke Maksima Poletajeva dobio garanciju da Mercator neće poslije uključenja u Fortenovu biti razbijen na više kompanija i da neće doći do finansijskog iscrpljivanja najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca.

Počivalšek se sastao u Ljubljani i sa predstavnicima konzorcijumaa slovenačkih dobavljača Mercatora kako bi se razjasnio njihov položaj poslije vijesti da Fortenova namjerava „razbiti“ Mercator na više dijelova, pri čemu bi navodno ljubljanska uprava izgubila kontrolu nad Mercatorovim firmama -kćerima u Srbiji i BiH.

„Od Fortenove, Agrokora i Sberbanke očekujem da će u razmjerno kratkom roku biti pripremljen prijedlog sporazuma koji bi zaštitio slovenacke dobavljače nakon prenosa Mercatora na Fortenovu“, kazao je novinarima Počivalšek i dodao da su usklađivanja o takvom sporazumu već u toku.

Počivalšek je rekao da je razbijanje Mercatora na više dijelova za Sloveniju neprihvatljivo i da je dobio garanciju kako će slovenačkom trgovačkom lancu i ubuduće biti omogućeni uslovi za razvoj i rast.

Merkator je za Sloveniju s aspekta zapošljavanja, položaja njegovih dobavljača i zbog ostvarenih prihoda važna firma i očekujemo da će slovenački dobavljači i u novoj grupi Fortenova imati ravnopravan status, kazao je slovenački ministar, dodavši da bi sjedište Mercatora i u novoj organizaciji Fortenove trebalo da ostane u Ljubljani.

„Ako nam se to osigura, nećemo imati problema s prenosom Mercatora na Fortenovu“, kazao je Počivalšek.

Novinarima se obratio i Poletajev koji je rekao da cilj Sberbanka nije ni u kojem slučaju finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca nego normalno poslovanje i stabilizacija Mercatora i Fortenova grupe, kako bi se iz poslovanja mogla isplaćivati dobit dioničarima.

Slovenački portali su ovih dana objavili nepotvrđene informacije o navodnom „razbijanju“ Mercatora na više kompanija, pri čemu bi navodno slovenačka vlada i dobavljači izgubili dosadašnji uticaj i tržišni udio, sugerišući da je razbijanje Mercatora planirano na preporuku ruske banke koja je i najveći dioničar, odnosno kreditor nekadašnjeg koncerna Agrokor, prenijela je agencija Hina.