Slovačka: Mali gradovi bolji za biznis

0

Mali gradovi u Slovačkoj su povoljniji za vođenje biznisa od prijestonice, prema izvještaju Svjetske banke koja je analizirala lakoću poslovanja u 25 gradova u 4 država.

Svaki od pet slovačkih gradova koji su učestovali u istraživanju, osim Bratislave, najbolji je po nekom elementu mjerenja.

Naprimjer, pokretanje biznisa u Slovačkoj je najlakše u Prešovu i Žilini, dok je dobijanje građevinske dozvole najlakše u Prešovu, a uspostavljanje snabdijevanja električnom energijom u Žilini.

Trnava je najbolja u prenosu vlasništva nad nekretninama a Košice su najbolji grad po efikasnosti provođenja ugovora.

Svjetska banka je uporedila gradove u četiri države – Slovačkoj, Hrvatskoj, Češkoj i Portugalu.

Istraživanje je pokazalo da je razlika između gradova u Hrvatskoj i Češkoj dosta velika, dok su regulacije u Slovačkoj i Portugalu dosta više ujednačene.

Najveća razlika između gradova (unutar iste države) je u onim oblastima u kojima lokalne vlasti imaju najveću autonomiju u provođenju reformi.

U većini testiranih gradova, osnivanje kompanije i dobivanje građevinskih dozvola je komplikovanije od EU prosjeka.

Razlike između gradova u svakoj od država pokazuju da reformski programi nisu provedeni i da postoji mnogo prostora za unapređenje poslovnog ambijenta.

Gradovi danas mogu postati konkurentniji za biznis i atraktivniji ulagačima tako što će provesti mjere koje su već isprobane, i koje su se pokazale uspješnim u drugim gradovima.