Ljubljanska berza: Dionice NLB-a skočile 10% prvog dana trgovine

0

Dionicama najveće slovenačke banke – Nove Ljubljanske banke (NLB), u srijedu se počelo trgovati na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, kao što je bilo i predviđeno nakon što je prošle nedjelje zaključena inicijalna javna ponuda (IPO) u kojoj je država prodala 59 posto dionica NLB-a.

S obzirom da je za tzv. stabilizacione dionice predviđeno je 5,9 posto dionica, država je prodala oko 65 posto dionica NLB-a.

Dionice NLB-a u javnoj su ponudi prodate po cijeni od 51,50 eura za dionicu, a već u prvom satu trgovanja na Ljubljanskoj berzi cijena joj je dostigla i 56,50 eura, što je oko 10 posto više od cijene u IPO-u. Cijena je zaključila na 56,65 eura, uz 2,9 miliona eura prometa.

Na Ljubljanskoj berzi, kako prenose slovenački mediji, zadovoljni su prometom dionicama NLB-a i oživljavanjem trgovanja na tom, inače, slabo likvidnom tržištu hartijama od vrijednosti.

“Drago nam je da su se za kupovinu dionica NLB-a odlučili ugledni dugoročni investitori, čime je banka napravila prvi korak u svojoj privatizaciji. Slovenija je ovim pokazala da ispunjava svoje obveze prema Evropskoj komisiji, a trgovanje dionicom NLB-a oživjelo je Ljubljansku berzu”, rekao je državni sekretar za finansije Metod Dragonja.

Iz Slovenačkog državnog holdinga (SDH) ističu da su uspješno zaključili prvi korak u privatizaciji NLB-a, čime je državni budžet prikupio više od 600 miliona eura (u što nisu uračunate stabilizacione dionice s iznosom od 61 milion eura).

“Ostajemo slovenačka bankarska grupa”, kazao je danas predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak, koji ocjenjuje da se za NLB sada otvaraju novi horizonsti.