Neki tvrde da je “Lidl” odustao od BiH i da investicijske kapacitete seli u Tursku, oni to negiraju

0

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) naveli su da od “Lidla” nisu dobili službeno obavještenje o napuštanju tržišta BiH, ali da neslužbeno saznaju da će nakon napuštanja našeg tržišta njemački trgovački lanac sve resurse i investicijske kapacitete pozicionirati u Turskoj.

– “Lidl” nas nije službeno obavijestio o napuštanju tržišta BiH, iako su proces registracije završili i bili u postupku pronalaženja lokacija za njihove markete. Međutim, iz medija smo saznali da se oni ipak povlače iz BiH, jer su nezadovoljni određenim postupcima naših institucija prema jednom tako velikom investitoru kao što je “Lidl” – kazali su iz FIPA-e.

Napomenuli su da FIPA nije imala direktan kontakt u postupku njihove registracije na tržištu BiH, ali su aktivno pratili proces njihovog dolaska tokom 2021. godine, prenosi Avaz.

Naglasili su kako su neslužbeno saznali da su iz te kompanije, kao razloge napuštanja našeg tržišta, naveli presporu administraciju, previsoke cijene zemljišta na lokacijama za investiranje, te nefleksibilnost u komunikaciji s institucijama od kojih su tražili dozvole.

– Također, neslužbeno smo obaviješteni da će kompanija nakon napuštanja našeg tržišta, sve resurse i investicijske kapacitete pozicionirati u Turskoj – rekli su iz FIPA-e.

Iz Lidl BH demantovali su medijske natpise da napuštaju tržište Bosne i Hercegovine.