Liban povećao cijene goriva za više od 37 posto

0

Libanonsko ministarstvo energetike dodatno je danas podiglo cijene benzina, čime je u praksi već ukinulo subvencije za gorivo.

Prema zvaničnom dokumentu vlade cijena 95-oktanskog benzina i 98-oktanskog benzina podignuta je za više od 37 posto i povećanje cijena benzina stupa odmah na snagu, prenosi Reuters.

Pogoršanje nestašice benzina širom Libana dovelo je do višesatnih čekanja u redovima koje je ponekad pratilo i nasilje na benzinskim pumpama.

Povećanje cijena ne ukida u potpunosti subvencije za benzin, što se očekuje uskoro.

Poskupljenje će dodatno opteretiti stanivništvo koja se već bori sa posljedicama ekonomske krize, koja je prema UN-u do sada dovela 78 posto populacije u siromaštvo.

Liban ukida veliki program subvencija za uvoz osnovnih potreba, uključujući gorivo, lijekove i hranu, vrijedan 6 milijardi dolara, za koji su vladini kritičari naveli da je bio loše vođen i rasipan.

Ekstremistička organizacija Hezbolah je juče počela sa uvozom iranskog goriva u državu preko Sirije, što bi trebalo da ublaži snažnu energetsku krizu, ali ovim potezom zemlja rizikuje američke sankcije.

Ova isporuka krši embargo koje su SAD uvele Teheranu, nakon što je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog dogovora sa Iranom i svjetskim silama 2018. godine, prenijela je agencija Tanjug.