Ledo ugasio proizvodnju u BiH pa najavio veliku investiciju u susjednoj zemlji

0

Kompanija Ledo objavila je nedavno da od 1. decembra gasi proizvodnju u BiH i da bez posla ostavljaju 52 radnika u Čitluku. S druge strane, sada javljaju da ulažu veliki novac u svoje proizvodne pogone u Hrvatskoj.

Ledova ulaganja u proizvodnju sladoleda u dvije godine će premašiti 10 miliona eura, najavljeno je iz te firme. Nova linija za sladoled vrijedna više od četiri miliona eura bit će instalirana sljedeće godine u Zagrebu, čime će dvogodišnji investicijski ciklus u Ledu premašiti 10 miliona eura, kaže se u Ledovom saopštenju.

Linija na kojoj će se proizvoditi sladoled iz premium segmenta i drugi proizvodi “potvrđena je i ovih je dana ugovaramo”, kažu u Ledu. Radi se o liniji vrijednoj oko 4,2 miliona eura i ona je nastavak investicijskog ciklusa koji je počeo ove godine.

Oko 5,6 milijuna eura već je investirano u Ledove proizvodne kapacitete, automatizaciju i dodatne sigurnosne mjere, uključujući i novu opremu za zamrzavanje sladoleda, prenijela je Hina.

Ledova investicija najavljena za 2024. odnosi se na pogon koji je dosad proizvodio tijesta. Kako bi se napravilo mjesta za još jednu liniju sladoleda, pogon tijesta preselit će se na drugu lokaciju unutar grupe, kažu u zagrebačkoj firmi.

Ledo plus najveći je hrvatski proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane, s više od hiljadu zaposlenih. U septembru 2021. godine Ledo plus postao je dio britanskog Nomad Foodsa.