Krenuli iz sobe, sad proizvode za Armani

0

Od šivenja u porodičnoj kući Karić u Doboj-Istoku do jedinog proizvođača odijela za Armani u široj regiji, porodičnoj firmi Kismet trebalo je gotovo četvrt stoljeća.

Iako su u početku radili isključivo lohn poslove za konfekcijske proizvođače u Evropi, Kismet na čijem čelu se nalazi Alen Karić danas uspješno razvija i vlastitu proizvodnju luksuznih odijela rađenih po italijanskoj tehnologiji.

Trenutno zapošljavaju oko 300 radnika, sa osnovnim ciljem da zahvaljujući vlastitoj proizvodnoj liniji povećaju profit, ali i dohotke radnicima.

– Sve je počelo prije više od 20 godina. Potkraj rata, majka, rahmetli otac, sestra i ja smo pokrenuli ovaj biznis. Bila je to klasična porodična firma. Krenuli smo iz sobe raditi lohn poslove za kupce uglavnom na inostranom tržištu u Njemačkoj, Austriji i Italiji – kazao je Karić za Oslobođenje.

S promjenom poslovnih prilika, kao potreba se nametnula i promjena tehnologije proizvodnje odijela. U Kismetu su se odlučili uvesti izuzetno skupu italijansku tehnologiju proizvodnje odijela, koja im je poslije osigurala i posao za kompaniju Armani, kojoj danas šiju odijela.

– Dugi niz godina smo radili lohn proizvodnju, ali zadnjih nekoliko godina smo promijenili tehnologiju i razvili proizvodnju italijanskog muškog odijela i odmah dobili kupce iz Italije. S ponosom možemo reći da radimo odijela za Armani i jedini smo u regionu koji smo osposobljeni proizvesti takvo odijelo. Postoje mnogi drugi koji rade odijela po njemačkoj tehnologiji, ali mi smo jedini sa ovom tehnologijom – dodao je Karić.

Ipak, opredijeljeni da imaju proizvod koji će nositi njihovo ime, u Kismetu su razvili i vlastitu liniju Kismet Men Suits, visokokvalitetnih luksuznih odijela rađenih po italijanskoj tehnologiji.

– Za početak imamo jedan outlet u Brijesnici u krugu fabrike, gdje nudimo vrhunska odijela na našem tržištu, s tim da planiramo u skorijoj budućnosti raširiti i mrežu u BiH i u region – kazao je Karić.

Radničke plate će rasti

Iako svjesni poslovnog ambijenta u kojem rade, u Kismetu nije postojala dvojba da li ostati u BiH ili posao seliti negdje drugdje. Ipak, smatraju kako se poslovni ambijent mora popraviti, pogotovo s aspekta dohodaka radnika zaposlenih u svakom segmentu privrede.

– Nemoguće je budućnost gledati iz perspektive, jer u narednih četiri-pet godina će se morati snažno povećati dohodak naših radnika – dodao je Karić.

Izvor: Oslobođenje