Kreće gradnja mega projekta, grad u BiH dobit će novu vizuru

0

Uskoro treba da započne gradnja velikog projekta koji će promijeniti vizuru Gruda. Riječ je o izgradnji shopping centra i hotela visoke kategorije.

Ranije se pisalo o namjeri kompanije Violeta da realizuje ove projekte. Vlasnik kompanije Petar Ćorluka prije nekoliko dana za BiznisInfo.ba je ekskluzivno potvrdio da radovi uskoro počinju.

Dobili smo građevinsku dozvolu i gradnja treba uskoro da započne. Mi kada je u pitanju gradnja nikada ne žurimo jer kad se žuri onda to ne može biti kvalitetno urađeno, ali sve bi trebalo biti završeno u naredne 2 do 3 godine – kazao je Ćorluka za BiznisInfo.ba

Trgovčki centar u Grudama je osmišljen kao jedinstveno i moderno arhitektonsko rješenje koje će svojim sadržajem privući ljude s područja Hercegovine ali i šire.

Kako smo ranije pisali, nova destinacija za shopping i zabavu cijele porodice prostirat će se na ukupno 7.000 kvadratnih metara.

Posjetiteljima će ponuditi brojne sadržaje zabavnog, ugostiteljskog i prodajnog karaktera na jednom mjestu, kao što su: savremena dječja igraonica, restoran, caffe bar, drogerija, hipermarket te popularni modni brandovi.

Zbog svega navedenog u sklopu objekta se planira i 300 parking mjesta na dvije etaže vani i unutrašnja, podzemna garaža.

Uz to, na lokaciji stare Duhanske stanice u Grudama koja je od nedavno u vlasništvu kompanije Violeta, planira se izgradnja hotela visoke kategorije s popratnim sadržajem.

Kompanija Violeta mnogo investira u otvaranje novih radnih mjesta, a poznata je i po humanitarnim donacijama, zbog čega uživa veliki ugled u cijeloj BiH i šire.

Mjesto od historijskog značaja

Inače, BiznisInfo.ba je još 2019. godine ekskluzivno objavio da je Violeta kupila hotel Grude i da će investirati u njegovu obnovu. Hotel koji se tu nalazio u trenutku kupovine u devastiranom stanju – izgrađen je prije više od 40 godina. Posljednjih godina objekat je bio ruglo grada.

Kako smo tada pisali, početna cijena pri kupovini bila je 316.848 KM. No, obaveza investitora bila je da u objekat uloži osam miliona maraka. Iz kompanije su kasnije govorili o tome da će investicija biti vrijedna čak 10 miliona KM.

Hotel je najpoznatiji po tome što su u njemu donesene mnoge bitne, historijske odluke. Između ostalog, kako su ranije izvještavali mediji, na tom mjestu je 18. novembra 1991. godine utemeljena tzv. Hrvatska zajednica Herceg Bosna.