Košarac: Predložiću da se razmotri uvođenje prelevmana i carinskih stopa

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac predložiće Savjetu ministara BiH da na sjednici u četvrtak, 25. marta, razmotri odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

On je najavio da će danas uputiti urgenciju Kolegijumu Savjeta ministara BiH da ovu tačku uvrsti na dnevni red predstojeće sjednice.

”Dobili smo mišljenja svih nadležnih institucija, izuzev jedne. Bez obzir na nedostajuće mišljenje i očigledne opstrukcije, predložiću kolegama da razmotrimo uvođenje zaštitnih mjera. Potreba pojedinih institucija da odugovlače procedure nama ne daje za pravo da ostanemo nijemi na opravdane zahtjeve naših poljoprivrednika. Stoga ću predložiti Savjetu ministara BiH da glasamo za uvođenje prelevmana i carinskih stopa, cijeneći potrebu da hitno reagujemo i zaštitimo domaću proizvodnju”, istakao je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, ispunjeni su uslovi za uvođenje predloženih zaštitnih mjera, s obzirom na činjenicu da su primarni proizvođači iz Republike Srpske i Federacije BiH dodatno ugroženi posljedicama pandemije COVID-19 i nelojalnom konkurencijom izvana.

”Očekujem da će Savjet ministara BiH podržati predložene mjere u cilju zaštite domaće proizvodnje. To je opredjeljenje i samog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, koji je podržao sve dosadašnje napore na uvođenju prelevmana i carinskih stopa. Ovo je najbolja mjera kojom ćemo zaštititi naše proizvođače, te im omogući nastavak i razvoj proizvodnje. Zbog toga pozivam kolege da podrže ovu odluku, za koju ću i sam glasati”, poručio je ministar Košarac.

On je naglasio da, paralelno s tim, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastavlja sa započetim konsultacijama sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.