Konica Minolta u BiH: Za deset godina, postali smo lideri na tržištu

0

Konica Minolta poslovna rješenja BH jedna je od tek osam japanskih kompanija koje uspješno posluju u Bosni i Hercegovini, te kvalitetom proizvoda i usluga podstiču unaprijeđenja poslovnog okruženja u zemlji.

Ova bh. firma dio je Konica Minolta globalne porodice koja svoje prve i inovativne korake bilježi još u 19. vijeku. Lider u produkcijskoj štampi i digitalnom printanju u boji, kompanija opslužuje svoje korisnike u 51 državi na cijelom evropskom kontinentu, a prisutna je i u osam država naše Adria regije gdje upošljava 132 ljudi.

Ove godine obilježava deset godina direktnog poslovanja u BiH, Danom poslovnih inovacija na kome su predstavljena odabrana poslovna rješenja u prisustvu više od stotinu gostiju – predstavnika ambasade Japana, poslovne javnosti te kompanija – partnera i upravo održanimDanima otvorenih vratau svojim prostorijama, za sve zainteresovane za produkcijske uređaje najnovije generacije.

Pod sloganom Mi dajemo oblik idejamaGiving Shape to Ideas, Konica Minolta u svom portfoliu ima različite proizvode: medicinsku opremu, mjerne instrumente, industrijski ink-jet, optičke proizvode, izvedbeni materijal, OLED osvjetljavanje i segment za business solutions – poslovna rješenja. To je ujedno i segment kojem pripada domaća Konica Minolta i koji je prisutan na našem tržištu, a direktor firme Konica Minolta poslovna rješenja BH Mirza Merzić u narednim godinama najavljuje proširenje asortimana i na ostale Konica Minolta proizvode i rješenja.

Ove godine Konica Minolta poslovna rješenja BH slavi bitan jubilej, deset godina od otvaranja Konica Minolta predstavništva u BiH. Kako je sve započelo?

Konica Minolta je od 1995. do 2000. godine na domaćem tržištu djelovala preko podružnice u Hrvatskoj, poslije  kroz partnerske firme, a 2006. otvorila je svoje predstavništvo u BiH. Dvije godine poslije, predstavništvo je preraslo u firmu Konica Minolta poslovna rješenja BH d.o.o. i trenutno poslujemo uz podršku 13 partnera širom Bosne i Hercegovine. Tokom ovih deset godina značajno smo ojačali poziciju brenda i nudimo sveobuhvatna, kvalitetna rješenja za optimalno poslovanje. Ovaj smo jubilej obilježili organiziranjem Dana poslovnih inovacija tokom kojeg smo predstavili cijeli spektar poslovnih rješenja koja odgovaraju na zahtjevnost i potrebe modernog poslovanja, te daju prilike za optimalno korištenje resursa, brže i pouzdanije procese protoka dokumentacije i informacija i svakako, uštede. Kreiramo najpraktičnija i najzanimljivija rješenja za potpuno različite grupe korisnika a razvili smo još snažniju prisutnost na domaćem tržištu u ovih deset godina.

Kompanija Konica Minolta sinonim je za inovacije. U čemu je tajna njenog dugoročnog uspjeha?

Konica Minolta je, moglo bi se reći, 140 godina star start-up. Taj je epitet dobila jer konstantno radi na razvoju novih rješenja u različitim oblastima. Naprimjer, firma Konica je nastala još 1873. godine, prvi kopir uređaj smislila je Minolta COPYmaster davne 1960. godine, a oni su zaslužni i za prve fotografije zemaljske kugle iz svemira; prvi su lansirali 35 – milimetarsku kameru sa bljeskalicom i automatskom funkcijom, te prvi uređaj u svijetu za mjerenje pulsa. Godine 2003., firme Konica i Minolta su se spojile u jednu firmu – tako je nastala Konica Minolta.

Što je novo u firmi Konica Minolta u BiH od vremena kada ste započeli poslovati ovdje?

Od početne pozicije, te 2006. godine, kad smo na tržište ušli kao kompanija koja nudi profesionalne usluge prodaje i tehničkog servisnog centra i nudili usluge optimizacijeprint sistema (OPS), danas smo lideri na tržištu koji uz uređaje i servisne usluge za najkvalitetniji ispis, nude najnovija inovativna poslovna rješenja, proizvode, usluge i rješenja digitalizacije u uredskim i proizvodnim okruženjima. Naša konkurencijatakođe nudi odlična rješenja i proizvode ali ono što nas izdvaja je sposobnost da integrišemo uređaje u poslovne procese anaš uspjeh u prethodnoj dekadi je izuzetan zahvaljujući i najvećima u našoj branši – našim partnerima. Najveći su zato što umiju da izaberu najbolje partnere, a Konica Minolta to zna da cijeni. Prema podacima švicarske firme Infosorce, koja daje nezavisne kvartalne rezultate za cijelu Evropu, u prošloj godini Konica Minolta poslovna rješenja BHje imala skoro 50% tržišnog učešća u ukupnoj prodaji novih A3 uređaja. Prema rezultatima za prvih devet mjeseci ove godine, trenutno smo na 52% tržišnog učešća i prema svim predviđanjima, trebali bi tako i nastaviti u godinama koje dolaze.

Ko čini tim firme Konica Minolta poslovna rješenja BH?

Za ovih deset godina, svake godine smo dobijali po jednog novog uposlenika, kako je rasla firma sa potrebama tržišta. Tako ćemo, u skladu sa nepisanom tradicijom, u jedanestu godinu poslovanja ući sa 11 zaposlenih. Polovina naših uposlenika su tehničko osoblje: specijalisti za IT rješenja i ekipa zadužena zaproduction printing uređaje. Svi naši serviseri prošli su neophodne obuke iposjeduju međunarodni certifikatOutward professional, a  trenutno održavaju više od 1.200 uređaja. Zajedno sa našim partnerima, u prilici smo da veoma brzo odgovorimo na sve zahtjeve korisnika.

O kompaniji

Konica Minolta Business Solutions posluje u više od 80 zemalja Evrope, Amerike, Srednje Azije, Srednjeg Istoka i Afrike sa više od od 43.000 uposlenika širom svijeta. Konica Minolta Business Technologies u prethodnoj je finansijskoj godini ostvario promet od 7,8 milijardi eura. Godina2015. su završili trijumfalno: bili su na prvom mjestu po tržišnom učešeću u dvije najvažnije kategorije – produkcijskom štampanju i sa kolor A3 uređajima. Sastavni dio upravljačke filozofije im je briga o očuvanju okoliša.