Konačan kraj hrvatskog mesara: Sanaderu nosio milione u kutiji za hrenovke

0

Trgovački sud u Zagrebu za 29. mart zakazao je završno ročište vjerovnika Mesnica Fiolić, krovne firme mesara i bivšeg saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, gdje bi se trebao usvojiti završni račun i završna dioba imovine kompanije koja je u stečaju bila unovčena za 2,27 miliona eura.

No, kako se ističe u dopisu stečajne upraviteljice Davorke Huljev, od navedenih 2,27 miliona kuna ukupno unovčenih u stečaju te firme, dosad su djelomično podmireni razlučni vjerovnici u iznosu od 1,72 miliona eura.

Stečaj Mesnica Fiolić bio je otvoren u januaru 2017. kada je, prema prijedlogu Finansijske agencije (Fine), ta firma imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od 47,68 miliona kuna.

Problemi Stjepana Fiolića počeli su nakon što je, zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, uhapšen u aprilu 2012. zbog afere Planinska, podsjeća Poslovni.hr.

Dvije godine kasnije, prema medijskim napisima, Mesnice Fiolić počele su ostvarivati gubitak, zatvorene su gotovo sve mesnice u Zagrebu i okolici, a firma je nakon 66 miliona kuna prihoda 2012. u 2014. i 2015. ostvarila gubitak veći od 15 miliona kuna.

Nakon što je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade donio deset miliona kuna i milion eura provizije u “kutiji za hrenovke”, Fiolić je bio osuđen na godinu dana zatvora koje je zamijenio radom za opće dobro.