Kompanija iz EU-a ulaže u Binas, dogovara se posao vrijedan desetak miliona KM

0

Za Binas, bugojansko preduzeće namjenske industrije, trebali bi doći bolji dani, potvrdio je za Faktor Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. 

Kako je ovaj portal jučer najavio, obavljeni su razgovori sa potencijalnim investitorom koji bi omogućio pokretanje proizvodnje u Binasu.

– U pitanju je kompanija iz Evropske unije, ne bih otkrivao njeno ime i iz koje države. Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Binasa koji će po povratku u Bugojno upoznati zaposlene o čemu se radi. Dakle, kompanija iz EU-a osigurala bi svojom investicijom jednogodišnju proizvodnju. Binas bi sigurno imao posla do kraja 2022. godine i do polovine 2023. Posao je vrijedan, prema trenutnim, nepotpunim procjenama, desetak miliona KM – kaže Džindić.

Džindić otkriva koje su prednosti ovog posla čija bi finalizacija i potpis ugovora trebali biti završeni u narednih nekoliko dana.

– Partner je raspoložen u posao ući sa avansom i osiguranim repromaterijalom. Posebno je važno što je ova kompanija iz EU-a i krajnji korisnik proizvoda. Također, očekujemo određen priliv novca iz Pretisa u Binas kako bi se riješio barem dio dugovanja – istakao je Džindić za Faktor.