Komisija za vrijednosne papire FBiH odobrila zahtjev za osnivanje novog društva za upravljanje fondovima

0

Na svojoj 112. sjednici održanoj 28.12.2023. godine Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine donijela je rješenje kojim je odobrila osnivanje UniCredit Invest BH društva za upravljanje fondovima d.o.o. Mostar.

Pojava sasvim novog učesnika na tržištu kapitala u Federaciji BiH pokazatelj je da je tržište na putu ka svom oporavku, ali je i dokaz da su urodile plodom inicijative i napori koje je Komisija, kao vrhovni regulator, uložila na uspostavi vladavine zakona i vraćanju povjerenja investitora, saopćeno je iz ove institucije.

Osnivači novog društva za upravljanje, prvog takvog od 2012. godine kada je izdata posljednja dozvola društvu ove djelatnosti, dokazali su da vjeruju institucijama tržišta vrijednosnih papira i žele doprinijeti njegovom razvoju.

Komisija će i u 2024. godini nastaviti raditi na unapređenju stanja na tržištu kapitala, uslova za investiranje, a posebno na edukaciji učesnika na tržištu vrijednosnih papira, kao i šire javnosti, kako bi svi građani, privatni i institucionalni investitori mogli s punim povjerenjem ulagati svoja slobodna sredstva, na taj način jačajući ekonomiju naše zemlje, poručeno je iz Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine.