Koliko vrijede Tesla, VW, Toyota, Ford…

0

Vrijednost dionica američke kompanije Tesla u velikom je usponu u posljednje vrijeme, tako da ova kompanija sada vrijedi skoro kao američki rivali General Motors (GM) i Ford zajedno.

Dionice Tesle dostigle su rekord od skoro 476 dolara po dionici u srijedu. Po toj cijeni, ukupna tržišna vrijednost kompanije je skoro 86 milijardi dolara.

Tržišna kapitalizacija GM-a je oko 50 milijardi a Forda oko 37 milijardi.

Tesla vijedi 15 milijardi više nego Fiat Chrysler i Ferrari zajedno. Vrijednost Tesle je također za 15 milijardi dolara veća nego kombinovana vrijednost japanskih kompanija Honda i Nissan.

Američki proizvođač električnih automobila i dalje zaostaje za Volkswagenom, koji trenutno na tržištu kapitala vrijedi 96 milijardi dolara.

Trenutno navrednija kompanija za proizvodnju automobila, prema cijenama dionica, je Toyota, koja ima tržišnu kapitalizaciju od 200 milijardi dolara.

Zašto je Tesla u usponu

Dionice Tesle rastu zbog pozitivnih predviđanja za ovu kompaniju.

Kompanija je saopštila da je isporučila rekordnih 112.000 vozila u četvrtom kvartalu 2019, što je 6.000 više nego što su analitičari očekivali.

Kompanija je ovih dana također počela isporuku svog Modela 3 proizvedenog u Šangaju, što je prvi korak osvajanja velikog kineskog tržišta.

BiznisInfo.ba