Ko stoji iza najvrijednije kompanije na svijetu

0

U centru pažnje svjetske poslovne javnosti posljednjih mesec dana nalazi se saudijska naftna kompanija Saudi Aramco, koja je prošlog mjecesa izašla na berzu i postala najvrijednija javna kompanija na svijetu.

Njena vrijednost na trenutak je dostigla nevjerovatnih dva biliona dolara (odnosno 2 hiljade milijardi), da bi kasnije vrijednost dionica nešto umanjena.

Mohammed Bin Salman Al Saud: Najmoćnija figura u državi

No, i dalje ova firma vrijedi više od i jedne druge kompanije na svijetu, pa se postavlja pitanja ko od njenog profita ima najviše koristi.

Naravno, riječ je o saudijskoj kraljevskoj porodici, na prvom mjestu princu Mohammedu Bin Salmanu Al Saudu, piše BiznisInfo.

Iako će se ovaj 34-godišnjak popeti na prijestolje tek nakon svog oca, 83-godišnjeg kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, već sada se smatra najmoćnijom figurom u državi, a njegova porodica decenijama kontrolira proizvodnju i prihode od nafte.  

Ima sve što poželi

Kako su američki mediji ranije pisali, Princ je poznat po razuzdanom trošenju. Kupio je jahtu vrijednu čak 500 miliona dolara, koja ima 15 kabina i može na duže vrijeme primiti 24 gosta.

Navodno je jahtu kupio nakon što ju je ugledao tokom odmora u vodama južne Francuske. Jahta Serene ima više bazena, hangar za helikopter, kino, teretanu itd.

Princ je, osim toga, kupio dvorac iz 17. vijeka Chateau Louis XIV vrijedan 300 miliona dolara, zapadno od Pariza.

Osim toga, postao je vlasnik slike Leonarda da Vincija vrijedne 450 miliona dolara. Riječ je o djelu “Salvator Mundi” koje je kupio 2017. godine.

Teški čak 1,4 bilion dolara

Prema nekim procjenama, saudijska kraljevska porodica ima bogatstvo vrijedno čak 1,4 biliona (hiljade milijardi) dolara.

Riječ je o bogatstvu koje se nakupljalo decenijama uglavnom od prihoda od nafte.

Najviše prihoda dolazi od nafte

Saudijska kraljevska porodica ima oko 15.000 članova, ali je većina bogatstva raspodijeljena među njih 2.000, a naravno da onima na vrhu pripada najveći dio kolača.

Uspon do vrha

Bin Salman Al Saud je rođen kao dijete Kralja Salmana i njegove treće žene, Fahde bint Falah, 1985. godine.

Za princa nasljednika imenovan je u junu 2017. nakon što je njegov otac odlučio da ukloni Muhammada bin Nayefa sa pozicije.

Američki The New York Times kasnije je pisao o špekulacijama da je Mohammed bin Salman tajno isplanirao uklanjanje Bin Nayefa i zauzimanje njegove pozicije.

Bin Salman Al Saud se u jesen 2018. godine našao u centru skandala, kada je američka CIA zaključila da je on naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggia.

BiznisInfo.ba