Ko je Bosanac koji kupuje kamenolome u Sloveniji

0

Firma Mineral iz Podpeči kod Brezovice, koja upravlja s nekoliko kamenoloma diljem zemlje i zapošljava više od 70 ljudi, dobila je novog vlasnika, javio je slovenački portal Siol.net.

Firma je do sada bila u vlasništvu poduzetnika Marjana Urleba iz Šentjurja. Odlučio je prodati je sedam godina nakon što ju je kupio iz stečajne mase bivše finansijske firme Poteza, a njen poslovni preporod nije uspio. 

Mineral je sada u vlasništvu njemačko-bosanske grupe Ukras koja se bavi izgradnjom poslovnih i stambenih zgrada. Također posjeduje betonare i brojne kamenolome i rudnike u regiji jugoistočne Evrope. Prisutna je i na slovenskom tržištu.

Prvi čovjek i vlasnik firme Ukras je, kako se navodi, Fehim Selek iz Sarajeva. O njemu se ne zna mnogo, osim što je vlasnik tvornice čarapa Ključ, navodi Siol.net u tekstu pod naslovomKo je Bosanac koji kupuje kamenolome u Sloveniji”.

Novi vlasnik Minerale ima sjedište u Bohumu u Njemačkoj i srodne firme u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Najaktivniji je u njemačkim gradovima Bon, Minhen i Keln, a u prošlosti je imao i projekte u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i drugim većim gradovima u regiji.

Posljednjih godina postaje sve popularniji i u Sloveniji. Ukras-AG formalno je vlasništvo Adele Selek-Mešić.

Odlučili smo prodati firmu kapitalno jakom partner“, objasnio je Marjan Urleb, i odao: “Za takvu priču (oživljavanje posla u kamenolomu) potrebno vam je mnogo energije, pa je radije prepuštamo drugom”.

Prema saznanjima portala, posao vrijedi više od tri miliona eura, a polovicu kupovne cijene namjerava podmiriti Ukras s opskrbom kamenom i drugim proizvodima. Urleb će nastaviti raditi sa njemačko-bosanskom grupom.