Ko je bio Jacob Rothschild, jedan od najvećih finansijera svijeta

0

Vijest o smrti Jacoba Rothschilda (Džejkob Rotšild), koji je preminuo u 87. godini, obišla je svijet.

Rotšild je rođen u Berkširu (Engleska) 1936. godine kao najstarije dijete 3. barona Viktora Rotšilda i Barbare Džudit Rošild.

Njegov otac je bio Jevrejin, a majka je prihvatila ortodoksni Judaizam kada se udala za Viktora.

Pohađao je koledž Iton, a potom je sticao obrazovanje na Oksfordu, gdje je bio član elitnog Bulingdon kluba, rezervisanog uglavnom za djecu bogataša. Klub je poznat po raskošnim prijemima i mnogobrojnim incidentima svojih članova po raznim restoranima.

Rotšild je počeo svoju karijeru 1963. u porodičnoj banci N M Rothschild & Sons u Londonu, koju je, zbog sukoba u porodici, napustio 1980. godine.

Predsjedavanje bankom prešlo je sa njegovog oca (koji je odlučio da slijedi naučnu karijeru i koji je izgubio kontrolu nad većinskim udjelom sa pravom glasa), na njegovog daljeg rođaka sir Evelina Roberta de Rotšild.

Džejkob je prodao svoj manjinski udio u banci, ali je preuzeo nezavisnu kontrolu nad Rothschild Investment Trustom (sada RIT Capital Partners plc), investicionim fondom koji je kotiran na Londonskoj berzi sa neto vrijednošću imovine od oko 2 milijarde funti.

Nakon što je dao ostavku na poziciju u banci, Rotšild je 1989. bez uspjeha pokušao da zajedno sa Džejmsom Goldsmitom i Kerijem Parkerom odkupi drugu najveću svjetsku duhansku korporaciju British American Tobacco.

Dvije godine kasnije, 1991. osnovao svoju osiguravajuću firmu (J. Rothschild Assurance Group) sa Markom Veinbergom.

Od novembra 2003. do odlaska u penziju 2008. bio je zamjenik predsjednika Upravnog odbora Televizije BSkyB, a do 2008. godine bio je i direktor investicionog fonda RHJ International, izvijestio je Telegraf biznis.

Takođe je bio član savjeta princa od Velsa i član Međunarodnog savjetodavnog odbora Blackstone grupe, koja je prema mišljenju ekonomskih eksperata jedna od dvije najveće finansijske grupacije u čijem je vlasništvu de-fakto svjetska ekonomija.

Prije četiri godine je, za zasluge u vojvodstvu Kornvol (jednog od dva vojvodstva u Engleskoj – drugo je vojvodstvo Lankaster), imenovan za komandanta Kraljevskog viktorijanskog reda (CVO) – viteškog reda koji je osnovala kraljica Viktorija 1896. godine.

Prije nego što je počeo da radi u porodičnoj banci, Rotšild se 1961. godine oženio sa Serenom Meri Din, unukom kanadskog milionera Džejmsa Dina. Serena je umrla 2019. godine. Rotšildu je rodila četvoro djece: Hanu Meri, Bet Matildu, Emili Magdu i Natanijela Filipa Viktora.

U istoriji Velike Britanije ime Džejkoba Rotšilda ostaće upamćeno i po mnogobrojnim filantropskim aktivnostima. Rotšild je čak osnovao fondaciju Windmill Hill Asset Management kako bi upravljao porodičnim filantropskim portfeljem.