Ko će kontrolisati nebo iznad Aerodroma Trebinje

0

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je Srbija počela komunikaciju sa predstavnicima BiH u vezi sa kontrolom neba na teritoriji koju će pokrivati budući Aerodrom Trebinje.

Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, Momirović je pojasnio da Srbija ne želi da finansira aerodrom koji će koštati između 80 i 100 miliona eura, a da kontrolu neba ima treća strana, odnosno ne BiH, ne Srbija, nego u ovom slučaju Hrvatska.

“Mi želimo da podržimo BiH da ona kontroliše nebo iznad svoje zemlje. Ukoliko ona to ne može iz raznih razloga, mi smo spremni da to uradi naše regulatorno tijelo SMATSA”, rekao je Momirović.

On je podsjetio da SMATSA nije samo nacionalno tijelo, nego regionalno, s obzirom na to da njeno vlasništvo čine Srbija i Crna Gora, u srazmjeru vlasništva Srbije 93 posto, Crna Gora sedam posto.

“Otvorili smo jedno kompleksno pitanje, koje je političko i strateško i njega takođe planiramo da rešimo u narednih godinu dana, svakako pre izgradnje našeg aerodroma, kako bismo zaštitili interese imovine Srbije u Republici Srpskoj“, rekao je Momirović.

Što se tiče projekta Aerodroma Trebinje, on je rekao da je raspisana javna nabavka za izbor izvođača za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

“Mi smo odvojili oko 240 miliona eura za pitanje eksproprijacije. Trebalo bi na jesen da krenemo u eksproprijaciju. Računam da će građevinsku dozvolu dobiti do kraja godine i mislim da sledeće godine možemo da krenemo u izgradnju”, dodao je on.

Srna