Kinezi imaju prvi veliki brod na baterije

0

Najveći električni kontejnerski brod na svijetu krajem prošlog mjeseca isplovio je na prvo putovanje iz luke u Šangaju u Kini. Sada je brod počeo redovno opsluživati nekoliko lučkih gradova duž obale ove zemlje.

Brod Greenwater 01 pripada logističkoj firmi Cosco i dužine je 119,8 metara i širine 23,6 metara.

Brod ima ukupni kapacitet baterije veći od 50.000 kWh kroz zamjenjive kutije za baterije koje su dizajnirane kao spremnici i postavljene na palubu.

Ukupno ima mjesta za 36 kutija za baterije koje sadrže litij-željezne fosfatne (LFP) baterije, prenosi Hak revija.

– Svaka kutija za baterije može osigurati 1600 kWh električne energije. Šest kutija za baterije dovoljno je za svakodnevni rad broda – kaže Wang Jun, kapetan Greenwatera 01.

Kada je brod u luci, kutije za baterije mogu se istovariti i zamijeniti napunjenim baterijama. To skraćuje vrijeme punjenja broda. Plovilo pokreću dva elektromotora snage po 900 kW, a najveća brzina je 19,4 km/h. Osim 36 kutija za baterije, brod također utovaruje 700 standardnih kontejnera.

Iza projekta je saradnja 80 pojedinačnih firmi koje se bave sistemima kao što su električni pogoni, projektiranje i izgradnja brodova, logistika luka i terminala, naučne institucije, dobavljači baterija te industrijska ulaganja i financiranja.

Cilj saradnje je elektrifikacija pomorskog sektora.