Kinezi će u Srbiji praviti električne autobuse

0

Sredinom ove godine očekuje se privatizacija “Ikarbusa” iz Zemuna, a generalni direktor te fabrike koja se bavi proizvodnjom autobusa Aleksandar Vićentić, kaže da će novi većinski vlasnik biti kineski “Jinlong” koji planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.

Aleksandar Vićentić je naveo da je proces privatizacije već počeo kroz unaprijed pripremljeni plan reorganizacije, te da očekuje da će sredinom juna kineskom partneru biti prodato 51 posto “Ikarbusa”.

Vićentić je Tanjugu rekao da će država ostati vlasnik oko 26 posto, a preostali dio bit će u vlasništvu malih dioničara.

On kaže da će kineski partner otkupiti i oko 9,5 miliona eura duga “Ikarbusa”.

“Ikarbus ne posluje baš sjajno od sredine 2018. Imamo posla, ali ne dovoljno. Trenutno radimo sedam autobusa za kupca u Mađarskoj, još dva autobusa za lokalne kupce, a radimo i velike remonte za GSP”, rekao je Vićentić.

Naveo je da se za socijalni program, koji je sproveden pred kraj prošle godine, opredijelilo oko 140 zaposlenih koji su dobili 200 eura po godini radnog staža, a da je u preduzeću ostalo 120 radnika.

“Otišli su uglavnom stariji zaposleni. Uspjeli smo da sačuvamo kompletan inženjerski kadar što je i nama i firmi koja nas kupuju najbitnije”, rekao je Vićentić.

Za kineski “Jinlong” je rekao da je jedan od najvećih svjetskih prozivođača baterija za elektrovozila, te da je veliki proizvođač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

Vićentić kaže da “Jinlong” ima ozbiljne planove za “Ikarbus”.

“Zadržat će postojeći proizvodni program i proširit će ga elektrovozilima koje planira najprije da ponudi zemljama Jugoistočne Evrope, a potom i ostalom dijelu Evrope”, rekao je Vićentić.

Naglasio je da se u Evropi i celom svijetu praktično dešava revolucija u auto-industriji, jer se prelazi sa dizel motora na elektromotore i da su u toj oblasti Kinezi daleko ispred svih drugih u svijetu.

“Ikarbus” je osnovan 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu, da bi kasnije promijenio djelatnost.

Prvi autobus u “Ikarbusu” proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme “Saurer”.

Do sada je u toj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa, od čega je znatan dio izvezen.