Kineski izvoz porastao najbržim tempom u 19 mjeseci

0

Kineska vanjska trgovina ponovo je naglo procvjetala u oktobru. Izvoz je naglo rastao i to najbržim tempom u posljednjih 19 mjeseci a uvoz je pokazao stabilan rast, dok se druga po veličini svjetska ekonomija i dalje oporavlja od pandemije koronavirusa.

Izlazne pošiljke prošlog su mjeseca skočile 11,4 posto u dolarima u odnosu na godinu ranije i dosegle 237 milijardi dolara, pokazuju carinski podaci objavljeni u subotu. Neočekivani skok premašio je očekivanja analitičara i veći je od ionako snažnih septembarskih brojeva kada je izvoz povećan za gotovo 10 posto.

Kineski izvoz porastao je peti uzastopni mjesec, dok većina drugih najvećih ekonomija još uvijek pokušava ublažiti razorni uticaj virusa, prenosi Russia Today.

Uvoz u Kinu usporio je nakon iznenađujućeg porasta u septembru od preko 13 posto. Dolazne pošiljke dosegnule su prošlog mjeseca 179 milijardi dolara, povećavajući se za 4,7 posto na godišnjem nivou i ne dosegavši ​​očekivani rast od preko osam posto.

Trgovinski suficit porastao

Vrtoglavi izvoz i hlađenje uvoza samo su povećali trgovinski višak Kine s ostatkom svijeta, uključujući SAD, što je bio jedan od razloga zbog kojih je Washington započeo svoj tinjajući trgovinski sukob s Pekingom. Unatoč tome što je Peking ubrzao kupovinu američke robe, kako zahtijevaju uvjeti američko-kineskog trgovinskog sporazuma, kineski trgovinski višak sa SAD-om povećao se lagano na 31,37 milijardi dolara u oktobru sa 30,75 milijardi dolara u septembru.

Rastući kineski izvoz vođen je snažnom potražnjom za medicinskim potrepštinama, kao i za elektroničkom opremom, uslijed prelaska velikog broja radnika na rad od kuće usred pandemije. Međutim, analitičari su upozorili da bi ponovno širenje virusa širom svijeta i ponovna blokada u Evropi mogli umanjiti potražnju i na kraju imati negativan uticaj na kineske trgovinske performanse sljedećeg mjeseca.

Ostvarili rast

Očekuje se da će druga najveća svjetska ekonomija ove godine postati jedina među najvećim svjetskim ekonomijama koja će osigurati rast.

Nakon dramatičnog pada u prva tri mjeseca 2020. godine, kineski bruto domaći proizvod vratio se na staze rasta u drugom tromjesečju i dalje jačao od jula do septembra, povećavajući se za 3,2 posto, odnosno 4,9 posto.

D. Hadžić