Kina će ostati svjetski pokretač rasta broj 1

0

Kina će ostati najveći pokretač rasta svjetske ekonomije uprkos usporavanju, saopštila je Azijska razvojna banka (ADB).

– Kina će očigledno još neko vrijeme biti važna. Oni i dalje čine skoro polovinu BDP-a u Aziji i Pacifiku – rekao je glavni ekonomista ADB-a Albert Park na konferenciji za novinare o izvještaju banke o azijskom razvoju.

– Iako se rast usporava, a mi očekujemo da će se nastaviti usporavati u narednim godinama… on će vjerovatno doprinijeti najvećem rastu bilo koje ekonomije u svijetu globalnom rastu – rekao je Park.

ADB predviđa da će Kina ostvariti godišnji rast BDP-a od 4,8% u 2024, što je niže od vladinog cilja od “oko 5%.” Kineska ekonomija je porasla za 5,2% u 2023. godini, što odgovara zvaničnom cilju od oko 5%, prenio je Investitor.me.

Čak i uz sporiji rast, podaci ADB-a procjenjuju da će Kina činiti 46% rasta u Aziji u razvoju u periodu 2024-2025.

Na Kinu trenutno otpada 18% odnosno 48% globalnog i azijskog BDP-a, na osnovu pariteta kupovne moći (PPP), metrike koju koriste ADB, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Šta je sa Indijom?

Zvjezdana ekonomska putanja Indije navela je mnoge da proglase ulogu zemlje kao tehnološke i proizvodne elektrane i atraktivne alternative Kini. Ekonomija te južnoazijske zemlje nedavno je porasla najbržim tempom u šest kvartala, nadmašivši očekivanja sa rastom od 8,4% u kvartalu od oktobra do decembra tekuće finansijske godine 2023-24.

– Važnost Indije za rast u regionu raste – rekao je Park za CNBC. ADB očekuje da će rast zemlje biti najveći u regionu, od 7% u 2024. i 7,2% u 2025. godini.

Iako je indijska ekonomija nesumnjivo “svijetla tačka”, ona je i dalje manja od kineske, rekao je Park. Što se tiče metrike deviznog kursa PPP, ekonomista je primijetio da je kineska ekonomija i dalje oko dva i po puta veća od indijske.

– Dakle, na tom mjerilu, mislim da će trebati dosta vremena da Indija zaista pokrene globalni rast – dodao je.

Osim toga, očekuje se da će se rast u razvijenim ekonomijama usporiti ove godine, a ADB predviđa pad američkog BDP-a na 1,9% sa prošlogodišnjih 2,5%, a japanskog rasta od 0,6% u poređenju sa 1,9% u 2023.

Banka je u svom izvještaju takođe navela da očekuje da će rast u Aziji ove godine biti nešto jači od njenih decembarskih projekcija, jer zdrava domaća potražnja nadoknađuje usporavanje u Kini.

Uprkos rastu cijena energije, očekuje se i smanjenje inflacije u Aziji i Pacifiku sa 3,3% u 2023. na 3,2% ove godine.