Kina zabilježila rekordan porast izvoza

0

Kineski izvoz u februaru ostvario je rekordan rast u odnosu na godinu ranije kada je pandemija koronavirusa pogodila drugu po veličini ekonomiju na svijetu, a uvoz je zabilježio blaži rast, pokazali su u nedjelju carinski podaci.

Izvoz u američkim dolarima u februaru je skočio za 154,9% u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz porastao za 17,3%, što je najviše od oktobra 2018.

U periodu januar-februar izvoz je skočio za 60,6% u odnosu na godinu ranije, kada su blokade radi suzbijanja pandemije paralizovale ekonomsku aktivnost zemlje.

Snažan izvoz, koji je profitirao od kineskog uspjeha u suzbijanju krize javnog zdravlja, pomogao je podstaći oporavak zemlje od paralize izazvane pandemijom.

Povećanje je izazvano ponovnim rastom inozemne potražnje, navodi carina u izjavi na svojoj web stranici, pozivajući se na poboljšanja u proizvodnoj industriji u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama, te na njihov povećani uvoz kineskih proizvoda zahvaljujući mjerama fiskalnog poticaja, prenijela je agencija Reuters.

“Pored toga, većina zaposlenih u proizvodnji odlučila je raditi tokom lunarnih novogodišnjih praznika. Naše istraživanje pokazalo je da je puno firmi u izvozno orijentiranim provincijama ostalo otvoreno, a narudžbe koje se obično isporučuju tek nakon što je nova godina isporučene su normalno”, kaže se u izjavi.

Kineske fabričke aktivnosti obično miruju tokom lunarne novogodišnje pauze, koja je pala sredinom februara ove godine, dok se radnici vraćaju u svoja rodna mjesta. Ove godine vlada je apelirala na radnike da izbjegavaju putovanja kako bi obuzdali rizik od širenja koronavirusa.

U periodu januar-februar uvoz je porastao za 22,2% u odnosu na godinu ranije, iznad prognoze od 15%, dijelom zbog zaliha poluprovodnika i energenata, prema objavljenim podacima.

Kina je u prva dva mjeseca ostvarila trgovinski suficit od 103,25 milijardi dolara. Analitičari su očekivali da će se suficit u trgovini smanjiti na 60,15 milijardi dolara sa 78,17 milijardi u decembru. 

D. Hadžić