Katastrofa Jaguara na kineskom tržištu

0

Jaguar Land Rover je u trećem kvartalu ostvario gubitak od 90 miliona funti, ponajviše zbog slabe prodaje u Kini te na evropskom tržištu.

Kompanija je tako najavila da će godišnja ulaganja sniziti s planiranih 4,5 milijardi na 4 milijardi funti, dok će za milijardu funti smanjiti svoje troškove. Primjerice, stopirali su regrutiranja i daljnja zapošljavanja, kao i sva putovanja koja nisu nužna. Ipak, iz Jaguara poručuju da nisu još donijeli nove odluke o zaposlenicima i radnim mjestima, piše portal Seebiz.eu.

Još u aprilu Jaguar Land Rover objavio je da će 1000 radnika u njihovoj tvornici u Solihullu ostati bez posla, nakon što je prodaja njihovih Range Rover i Discovery modela snažno pala zahvaljujući nesigurnostima povezanim uz Brexit i vladine odluke o ”dizelašima”.

Dodatno, u septembru su najavili da će oko 2000 zaposlenika preći na trodnevno radno vrijeme.

– Bojim se da ćemo u novoj godini svjedočiti još jednom valu rezanja radnih mjesta – upozorio je David Bailey, profesor u Aston poslovnoj školi u Birminghamu.

Jaguaru posebno loše ide na kineskom tržištu gdje se suočava sa skoro 44 postotnim padom prodaje. Na svjetskom tržištu pali su na godišnjem nivou za 13,2 posto, a spomenuti gubitak od 90 miliona funti djeluje još dramatičnije ako se uporedi sa zaradom od 380 miliona funti u istom tromjesečju lani. (Seebiz.eu)