Kako zaštititi proizvođače namještaja

0

Drvoprerađivači u BiH ne mogu se usaglasiti u vezi s mjerama za zaštitu domaće proizvodnje koje bi u budućnosti trebalo da im donesu siguran izvor sirovine, čiji je izvoz najveći problem u poslovanju ovog sektora, koji iz godine u godinu raste.

Iako je u oktobru prošle godine bilo u planu da se sa zajedničkim stavovima istupi pred Savjetom ministara BiH, na ovaj problem drugačije gledaju u dva entiteta i imaju različite prijedloge, te je neizvjesno da li će doći do jedinstvenog stava, pišu Nezavisne novine. 

Plan je bio da se stavovi usaglase do aprila, do kada su na snazi entitetske odluke o zabrani prometa trupaca, koje su koliko-toliko štitile proizvođače i sprečavale trgovinu sirovinama.

Međutim, dok u RS zagovaraju ideju o zabrani izvoza trupaca, u Federaciji smatraju kako izvoz sirovine ne bi trebalo potpuno zabraniti, nego ga destimulisati taksama.

Legalizacija izvoza

Povodom ovog pitanja juče je u Banjaluci zasjedao Izvršni odbor Udruženja šumarstva i prerade drveta RS Privredne komore RS, koji je ocijenio kako bi se uvođenjem taksi legalizovao izvoz, a da problem s nedostatkom sirovine ne bi bio riješen.

Mi smo zauzeli stav da bi bilo daleko bolje da na snazi ostane odluka o zabrani prometa, koju je donijela naša vlada, a da zajednički prijedlog prema organima BiH bude donošenje odluke o zabrani izvoza trupaca izvan BiH. Mislim da bi to dalo efekte i bolje snabdijevanje kapacitata, koje i ovdje i u Federaciji definitivno imamo“, kazao je Lazo Šinik, sekretar Udruženja.

Nada u dogovor

Šemsa Alimanović, sekretar grupacije šumarstva i drvne industrije u Privrednoj komori Federacije BiH, se nada kako će do aprila dogovor ipak biti postignut uz uvjerenje da će njihov prijedlog proći.

Otkriva kako je za 22. februar zakazan zajednički sastanak u Banjaluci, na kojem će, pored privrednika i predstavnika udruženja, biti prisutni i predstavnici ministarstava. Nada se da će tada ipak biti postignut dogovor u interesu svih.

U Asocijaciji drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH smatraju da zabrana izvoza šumskih sortimenata iz BiH nije mjera koja bi dala efekat u dužem roku, a diskutabilno je, kažu, i da li bi se ta mjera uopšte mogla donijeti.

Sa druge strane, kažu da mjere donesene u entitetima neće imati posebne efekte ako se nastavi s izvozom, jer je ključno smanjiti prekomjeran izvoz sirovine, a ne promet između entiteta.

Zajednička inicijativa

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH i Vlada RS su na zajedničkoj sjednici održanoj u Sarajevu u septembru prošle godine najavile podnošenje zajedničke inicijative Savjetu ministara BiH za donošenje odluke o zabrani izvoza i prometa trupaca iz Bosne i Hercegovine.

Da je tada u planu bilo da se ovaj problem zajednički rješava govori i to da je Vlada FBiH nakon sjednice donijela odluku o zabrani prometa na svojoj teritoriji, a koju je vremenski uskladila s već postojećom odlukom u RS.

(Nezavisne novine)