Junski suficit Evropske unije preko 20 milijardi eura

0

Trgovinski suficit eurozone s ostatkom svijeta skočio je u junu na 21,2 milijarde eura jer je pad uvoza robe u blok nadmašio pad izvoza usljed globalnog smanjenja trgovine zbog pandemije Covid-19.

Eurozona je zajednica 19 država koje koriste zajedničku valutu. Kada je riječ o Evropskoj uniji koju čini 27 članica, suficit je u junu iznosio 20,7 milijardi eura, što je također posljedica pada uvoza.

Eurozona je u drugom tromjesečju 2020. doživjela svoj najgori pad zaposlenosti ikad, objavila je statistička agencija Evropske unije Eurostat.

Također se potvrdio rekordan pad bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju, koji je smanjen za 12,1 posto u odnosu na prva tri mjeseca u godini.

Eurostat je u petak objavio da je trgovinski suficit eurozone u junu veći od onog iz istog perioda prošle godine kada je iznosio 19,4 milijarde eura. Uveliko su nadmašena tržišna očekivanja od 12,6 milijardi eura suficita.

Poboljšanje u odnosu na prošlu godinu uzrokovano je padom uvoza od 12,2 posto, što je više od 10 posto za koliko je smanjen izvoz, pokazale su procjene Eurostata.