Tri evropska granta: Još 80 miliona KM za dionice na Koridoru 5c

0

Potpisana tri sporazuma o grantu EU vrijednosti 43,8 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hecegovine i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i direktrica Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl, potpisali su u ponedeljak, tri sporazuma o grantu Evropske unije ukupne vrijednosti 43,8 miliona eura, javlja Anadolija.

Potpisivanjem ovih ugovora obezbijeđena su bespovratna sredstva iz fondova Evropske unije (EU) kako bi se pružila finansijska podrška za radove na dionicama autoputa i to: petlja Rudanka – tunel Putnikovo brdo i tunel Putnikovo brdo – petlja Medakovo.

Pored toga potpisan je i ugovor o grantu kojim EU pruža finansijsku podršku za projekat vodosnabdijevanja u Visokom.

Ceremoniji potpisivanja, prisustvovao je i specijalni predstavnik Evropske unije za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Tegeltija je u obraćanju medijima nakon potpisivanja ugovora rekao da se radi o tri ugovora za dva projekta, obzirom da koridor 5c smatra jedinstvenim projektom bez obzira što ga implementiraju dva preduzeća, što su nosioci kreditnih sredstava dva entiteta, jer će samo kompletna igradnja koridora dati pravi efekat cijelog projekta.

“Danas smo potpisali ugovor vrijedan 42,8 miliona eura grant sredstava za izgradnju dvije dionice koridora 5c, jedne u Republici Srpskoj (RS) i jednoj u Federaciji BiH (FBiH). Grant sredstva prate kreditni ugovor koji je BiH potpisala sa EBRD-om. Ukupna vrijednost kreditnih sredstava je 210 miliona eura, ova 42,8 miliona eura su podijeljena na 30,8 miliona za dionicu u RS i 12 miliona za dionicu u FBiH”, rekao je Tegeltija.

Pojasnio je da su iznosi vezani za iznose kreditnih sredstava, napominjući da je za RS odobreno 150 miliona eura kredita, a za FBiH 60 miliona.

Naglasio je da su i jedan i drugi projekat u toku, te da u posljednjih godinu, dvije ovaj projekat izgleda mnogo bolje nego kada se počelo raditi na tome.

“Mnogo je dionica koje su u ovom trenutku u fazi izgradnje koridora 5c Nadam se da će ova grant sredstva samo ubrzati završetak radova na ovim dionica. Koridor 5c je sasvim sigurno najvažniji infrastrukturni projekat u BiH”, rekao je Tegeltija.

Naglasio je da su i projekti koji se realizuju u lokalnim zajednicama jednako važni ako ne i važniji od velikih infrastrukturnih projekata jer postoje direktni korisnici implementacije ovih sredstava.

Govoreći o projektu u Visokom, rekao je da će 4,5 milion eura koliko je obezbjeđeno za Visoko pratiti grant od milion eura, a riješiće problem vodosnabdijevanja oko 4.000 stanovnika Visokog.

Govoreći o koridoru 5c rekao je da postoji još dionica za koje nisu završene tenderske procedure, nisu izabrani izvođači. Dodao je da su počeli sa 10 posto grant sredstava, pa ih je EU povećala na 15, sada već na 20, a posljednja odobrena grant sredstva kreću se i do 40 posto.

“To je ogromna pomoć za BiH pogotovo što se nalazimo u fazi implementacije najtežih dionica Koridora 5c da uopšte ne govorimo o tunelu koji tek treba da se gradi južno od Konjica”, dodao je Tegeltija.

Johann Sattler je rekao da je koridor 5c najvažniji u BiH, možda čak i u i u istoriji BiH. Naglasio je da su zadovoljni ubrzanje dinamike realizacije projekta jer se sada radi na mnogo dužim dionicama nego ranije, kao i zbog povećanja granta koji se daje uz kreditna sredstva.

On je podsjetio da je ranije rečeno je da će izgradnja biti završena 2028. godine.

“Morate imati na umu da nam predstoji izgradnja tunela Prenj koji je deveti najduži tunel u Evropi, dug 11 kilometara, a ostatak projekta biće završen 2027 ili 2028. godine”, rekao je on.

Istakao je da podržavaju regionalni razvoj, u ovom slučaju radi se o vodosnabdijevanju u sedam naselja kod Visokog.

Istakao je da je EU tu i da će ostati tu, za pomoć, podršku i smjernice.

“Vrlo je važno da sljedeći izvještaj Evropske komisije koji će biti prvi nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa, bude pozitivan, a ticaće se, između ostalog, usvajanja novih zakona koji se odnose na pravosuđe, sudove, sukob interesa i ostala ekonomska pitanja koja su vrlo važna za zemlju”, rekao je Sattler.

Manuela Naessl naglasila je da će zahvaljujući grantovima biti omogućeno ubrzanje implementacije projekata.

“Zahvaljujem se i bilateralnim donatorima koji osiguravaju t sredstva. Ovo je vrlo važno i za predstojeće projekte. BiH se prijavila za projekte ukupne vrijednosti 100 miliona eura za Koridor 5c i to su sredstva koja su potrebna za njegovu izgradnju”, rekla je Naessi.