Jedan od najbogatijih Bosanaca oživio ‘Žitopromet’, otvara fabriku

0

U narednom periodu planiramo da otvorimo fabriku stočne hrane, kazala je u razgovoru za “Nezavisne novine” Tanja Starčević, direktorica “Kutjeva” Banjaluka i direktorica Poslovne jedinice “Novi Žitopromet” Bijeljina.

Naime, kako je rekla, trenutno vrše otkup žitarica, gdje od semberskih poljoprivrednika otkupljuju kukuruz, a u planu je da otkupljuju i pšenicu.

Podsjetimo, “Vinarija Kutjevo”, koja je u vlasništvu Envera Moralića, jednog od najbogatijih stanovnika Hrvatske (inače rođenog u Bosni i Hercegovini), 2021. godine kupila je “Novi Žitopromet” za iznos od 3,5 do četiri miliona eura od fočanskog “Pavgorda”, u čijem posjedu je ovo mlinsko-prerađivačko preduzeće bilo svega nekoliko mjeseci.

Enver Moralić, vlasnik “Vinarije Kutjevo”, potvrdio je tada za “Nezavisne novine” da je posao sa “Novim Žitoprometom” završen te da je izvršena kupovina.

– Naša firma iz Banjaluke izvršila je kupnju, “Novom Žitoprometu” pripadaju fabrika stočne hrane, pekara, silosi i to je sve kupljeno -. kazao je Moralić.

Što se tiče planova, on ističe da planiraju da obnove čitavu proizvodnju.

– Planiramo da obnovimo fabriku stočne hrane, pekaru, silose, da nastavimo s proizvodnjom, kao i da radimo s kooperantima u toj regiji – kazao je Moralić i dodao da trenutno 20 radnika nastavlja s radom.

– S povećanjem poslovanja, mi ćemo zaposliti dodatne radnike, tako da bismo već iduće godine mogli imati između 50 i 100 radnika – pojasnio je Moralić.

Isplate vrše u rekordnom roku

– Mi sve količine koje nam poljoprivednici dostave isplaćujemo u rekordnom roku, nemamo dugovanja prema poljoprivednicima, oni kako dovezu, mi to odmah platimo – kazala je Strarčević.

Prema njenim riječima, što se tiče daljeg plasiranja žitarica, “Kutjevo” prodaje u BiH svojim poznatim kupcima.

– Što se tiče pokretanja fabrike stočne hrane, nastupila je nezahvalna situacija, te ispitujemo tržište što se tiče cijena i svega ostalog, tako da sa sigurnošću ne možemo da kažemo tačno kada će biti otvorena fabrika – rekla je Strarčević.

Dodala je da oni sada rade jedan po jedan segment, te ulažu u novu opremu, ali prema njenim riječima, nedavno su završili sušaru u poslovnom krugu “Novog Žitoprometa” u koju su uložili skoro miliona maraka, podsjetivši da je od trenutka kada je “Vinarija Kutjevo” kupila “Novi Žitopromet” uslijedilo renoviranje proizvodnih pogona i ulaganje u opremu.

Kako je rekla, semberski poljoprivednici su sa oduševljenjem prihvatili da od prošle godine mogu ponovo da predaju žitarice u “Novi Žitopromet”.

– Naišli smo na pozitivne reakcije domaćih poljoprivednika, jer je ekonomska situacija u cijelom regionu, pa i u Evropi, kada je u pitanju hrana, izuzetno nestabilna – kazala je Starčević.

Da je pohvalno što ovaj prehrambeni gigant ponovo otkupljuje žitarice, te da ima u planu da otvori fabriku stočne hrane, naišlo je na pozitivne komentare kod ratara u ovom dijelu zemlje.

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivednih proizvođača sela Semberije, ističe da je jako značajno da je ova fabrika ponovo u pogonu, jer je za ovaj kraj jako bitno da poljoprivrednici imaju gdje da predaju žitarice.

– Što se tiče same saradnje, jako smo zadovoljni, a što se tiče otkupne cijene, ove godine je jako loša – kazao je Radić.

Dodao je da su jako korektni što se tiče plaćanja, te da u jako kratkom roku vrše isplate.

– Što se tiče planova o pokretanju fabrike stočne hrane, to mnogo znači nama poljoprivrednim proizvođačima – kazao je Radić.

Kako je rekao, skladišni kapaciteti “Novog Žitoprometa” iznose oko 25.000 tona i svojevremeno su bili veći od ukupnih skladišnih kapaciteta svih drugih mlinova na području Semberije.