Jaguar bi mogao preseliti proizvodnju u Poljsku

0

Izvršni direktor Jaguar Land Rovera Ralf Speth upozorio je Vladu da bi mu “tvrdi” Brexit mogao prouzrokovati velike finansijske gubitke čime bi mnogi ostali bez posla, piše BBC.

Šef najvećeg britanskog proizvođača automobila već je ranije upozorio na moguće efekte Brexita na automobilsku industriju i svoju kompaniju.

Tačnije, izjavio je da bi pogrešne odluke usljed pregovora vezanih uz Brexit mogle rezultirati “najgorim vremenima” za Ujedinjeno Kraljevstvo, a njegovu bi kompaniju koštale više od 1,2 milijarde funti, prenosi Jutarnji list.

– Bilo kakve nesuglasice vezane uz granice predstavljaju rizik za poslovanje kompanija – rekao je Speth i dodao da bi nakon Brexita mogla oslabiti proizvodnja JLR-a u UK-u te bi ju bio prisiljen preseliti u neku drugu zemlju poput, na primjer, Poljske gdje je jeftinije proizvoditi automobile.

– Htjeli bi ostati u UK-u, to je naš dom. No, loš Brexit dogovor koštat će Jaguar Land Rover više od 1,2 milijarde funti godišnje, što je užasno jer nam briše profit i uništava investicije u autonomna vozila i vozila bez štetnih emisija – objasnio je šef kompanije o čijem uspjehu, direktno ili indirektno, ovisi oko 250 hiljada ljudi u UK-u.