Izvozimo oružje u 54 zemlje, radimo i avionske bombe

0

Proizvodnja u namjenskoj industriji FBiH odvija u 14 preduzeća u kojima je zaposleno oko 3.500 radnika, a proizvodi se izvoze u „više od 54 zemlje svijeta“, piše BiznisInfo na osnovu prezentacije sektora koja je nedavno predstavljena u Privrednoj komori FBiH.

Izvoz oružja, municije i njihovih dijelova za devet mjeseci ove godine iznosio je oko 127 miliona maraka, što je porast za 6,26 posto u odnosu na isti period lani.

Glavna izvozna tržišta su Saudijska Arabija, Egipat, Sjedinjene Američke Države, Pakistan, Bugarska, Malezija, Srbija, Afganistan, Švicarska i Angola.

Prema ovoj prezentaciji BiH, između ostalog, proizvodi minobacačku, artiljerijsku, tenkovsku i antitenkovsku municiju, rakete, municiju za pješadijsko naoružanje i avionske bombe.

Proizvodimo i inicijalne kapisle i detonatore za civilnu i vojnu upotrebu, te sportsku i pištoljsku municiju za civilni program.  

Tu su i električni i neelektrični detonatori, detonirajući štapini i detonatorske kapisle, kao i minobacački i topnički upaljači i kapsule, do mina te kasetnih i ručnih bombi. Proizvodi se i eksploziv za civilnu i vojnu upotrebu, oprema za vojsku i policiju i optički proizvodi itd.

Inače, 80-ih godina prošlog vijeka u ovoj branši u BiH je radilo čak 23.000 ljudi u 20 preduzeća. Proizvodili su se veoma složeni proizvodi i izvozili širom svijeta. Na osnovu svih parametara, može se kazati da danas namjenska industrija iz godine u godinu nastavlja pozitivne trendove.