Izgradnja najvećeg solarnog parka na Balkanu u Hercegovinu donosi nova radna mjesta

0

V.d.direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Marko Kubatlija održao je sastanak s predstavnicima mađarske kompanije Lugos Renewables na čelu s Rolandom Lugosom.

Na osnovu Memoranduma o suradnji s Agencijom za promociju izvoza HEPA, FIPA je pružila podršku kompaniji Lugos Renewables koja u Trebinju investira u projekat izgradnje najvećeg solarnog parka na Balkanu.

Projekat podrazumijeva suradnju mađarskog Lugos Renewables i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) kroz mješoviti holding, a nova solarna elektrana snage 73 MWp gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja 2. fazu cjelokupnog projekta. Prva faza je već u izgradnji trafostanica i dalekovoda sa solarnom elektranom od 73 MWp, tako da će s dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa obezbijediti kapacitet od 146 MWp (DC) solarne energije, što će ga učiniti najvećom solarnom elektranom u regionu Balkana prema sadašnjim podacima.

To će otvoriti nova radna mjesta, ali što je još važnije, imat će veliki uticaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite okoliša povećanjem udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Lugos Renewables je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, nakon što je Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dalo zeleno svjetlo za ovu akviziciju. Ukupna vrijednost projekta je veća od 50 miliona eura i bit će najveća u BiH.

Kubatlija će nastaviti pružati podršku svim investitorima zainteresiranim za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Uz investicijske projekte koji stvaraju nova radna mjesta i donose višu dodanu vrijednost, izuzetno nam je važno privući i realizirati one investicije koje donose nove tehnologije, koji investiraju u istraživanje i razvoj, donose veći broj inovativnih proizvoda i usluga, te ulažu u edukaciju zaposlenih.