Iz Švicarske investirao u BiH, sve što proizvede izvozi

0

U opštini Lopare realizovano je 20 projekata koji su rezultat dobre saradnje između lokalne zajednice i poslovnih ljudi iz dijaspore.

U proizvodnoj hali koja je u vlasništvu Opštine, površine 900 kvadratnih metara u Priboju kod Lopara, firma “Sprinkler” proizvodi dijelove za protivpožarne sisteme i cijelu svoju proizvodnju plasira na tržište Švajcarske.

Predstavnik pomenute firme Mile Kojić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa lokalnom zajednicom i pohvalio ulogu načelnika Radu Savića u stvaranju poslovnog ambijenta i podrške privrednicima.

– Prosječna plata zaposlenih iznosi oko 1.200 KM sa tendencijom rasta i nemamo ni jednog radnika na minimalcu – istakao je Kojić.

On je dodao da se u firmi, koja trenutno zapošljava 7 radnika, posebna pažnja poklanja kvalitetu proizvoda i zato su prisutni na evropskom tržištu.

– Uspjeli smo ostvariti kontakt sa našim čovjekom iz Švajcarske koji je napravio proizvodni pogon, te smo sklopili i ugovor o zakupu hale, u iznosu od 1.000 eura mjesečno – rekao je načelnik Savić.

Prema njegovim riječima ovaj model treba prenijeti i na nivo Republike Srpske kako bi se u svim nerazvijenim opštinama pokušali realizovati slični projekti koji bili stavljeni na raspolaganje lokalnoj zajednici.