Iz Pavlović banke potvrdili minus od 17 miliona KM

0

Zbog dodatnih rezervisanja Pavlović International banka iz Bijeljine prošle godine je prikazala gubitak od 17,2 miliona KM. U banci objašnjavaju da su u 2016. godini „iščistili“ svu nekvalitetnu aktivu formiranjem rezervi na plasmane koji se otplaćuju sa kašnjenjem, što je prouzrokovalo gubitak.

„Ovako nastali gubitak predstavlja značajnu rezervu, jer će se naplatom kredita najveći njegov dio vratiti u prihode narednih godina. Smatramo da je normalno da svaki pravni subjekat u svom poslovnom vijeku ostvari i negativan rezultat, pri čemu je najvažnije da ima dovoljan kapital kojim to može apsorbovati i ozbiljne planove za buduće poslovanje“, saopšteno je danas iz Pavlović banke.

Ističu da Pavlović banka ima solidnu finansijsku strukturu, te da je potpuno solventna i likvidna. Tvrde i da depoziti banke, naročito stanovništva, od oktobra 2016. godine bilježe konstantan trend rasta.

Iz Pavlović banke su podsjetili da je banka dokapitalizovana u 2015. godini sa tri milion KM, a u 2016. godini sa šest miliona KM, tako da ukupan akcionarski kapital iznosi 32,3 miliona.

„Pored toga, banka raspolaže rezervama formiranim iz dobiti ranijih godina u iznosu od 4,6 miliona KM, koje će se iskoristiti za pokriće gubitka, tako da će se preostali dio gubitka od 12,6 mil KM pokriti akcijskim kapitalom“, ističe se u saoštenju.

Navode i da će banka nakon pokrića gubitka ostati dovoljno kapitalizovana i da će adekvatnost kapitala iznositi 13,1 odsto, a propisani minimum je 12 odsto. Akcijski kapital banke nakon pokrića gubitka iznosi 19,6 miliona KM.

Iz Pavlović banke poručuju da je u ovoj godini planirana nova emisija akcija u iznosu od 10 miliona KM, što će omogućiti brži rast aktive banke u narednim godinama.