Italijani se nadaju da će od 15. juna moći u druge zemlje EU

0

Italija se nada da će druge zemlje Evropske unije otvoriti svoje granice za njene državljane 15. juna, najavio je danas ministar vanjskih poslova ove zemlje Luigi Di Maio.

Njegova najava dolazi u vrijeme dok se restrikcije koje se odnose na putovanja uvedene zbog pojave koronavirusa postepeno ukidaju.

Italija – zemlja koja ima četvri najveći broj umrlih od koronavirusa na svijetu, nakon SAD-a, Britanije i Brazila – otvorila je svoje granice za ulazak građana Evropske unije od 3. juna no mnoge evropske zemlje još uvijek imaju ograničenja ulaska italijanskih državljana.

“15. juni je važan datum za mnoge naše građane”, kazao je Di Maio tokom posjete Sloveniji, prenio je Reuters.

Slovenski ministar vanjskih poslova Anze Logar kazao je kako se zdravstzvena situacija u Italiji brzo poboljšava.

“Optimistično gledam na 15. juni”, kazao je Logar.

Di Maio je rekao kako su Njemačka i Švicarska takođe dale naslutiti kako bi mogle otvoriti granice za Italijane od tog datuma.

Rekao je kako se nada da će se otvaranje granica odnositi na stanovnike iz svih dijelova Italije, uključujući i one regije koje su najteže pogođene izbijanjem koronavirusa.

Italija je do sada prijavila oko 234.500 zaraženih i 33.770 umrlih od koronavirusa.

Slovenija, koja je prošlog mjeseca objavila kraj pandemije, prijavila je 1.479 slučajeva zaraze i 109 smrtnih ishoda. Proteklih sedmica omogućila je ulaz u zemlju građanima Hrvatske, Mađarske i Austrije.

D. Hadžić