Italijani grade optičku mrežu ispod Jadrana

0

Italijanska međunarodna komunikacijska firma Sparkle pokrenula je projekt GreenMed za razvoj novog podmorskog kablovskog sistema preko Jadranskog mora koji povezuje Italiju s jugoistočnom Evropom.

GreenMed će uspostaviti koridor optičke infrastrukture, potičući povezanost širom srednje Evrope, Balkana i zemalja središnjeg i istočnog Mediterana.

Počevši od italijanske jadranske obale, ići će kopnom do Milana, a zatim do drugih velikih euvropskih internetskih i cloud čvorova, povezujući Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Tursku, prenosi Geopolitika.news.

Cilj projekta je doprinijeti snažnom rastu balkanskog digitalnog tržišta, za koje se predviđa da će rasti godišnje oko 25% između 2023. i 2029. To će se postići pružanjem sigurne i raznolike rute uz postojeću infrastrukturu, tvrde iz talijanske firme. M

– S GreenMedom, Sparkle nastavlja širenje svoje mreže stvarajući rutu s vrlo inovativnim značajkama koja prelazi mediteranski bazen kako bi podržao potražnju za interkontinentalnom povezanošću i rastuću digitalizaciju balkanskog područja – rekao je Enrico Bagnasco, izvršni direktor Sparklea.

Obećavaju povezanost s vrlo malim kašnjenjem u prijenosu podataka. Uključivanje grčkog otoka Krete u sustav također će ga povezati sa Sparkleovim BlueMed kabelom koji povezuje Italiju s Francuskom, Grčkom i drugim mediteranskim zemljama, a završava u gradu Aqabi u Jordanu.