Italija će pomoći automobilskoj i turističkoj industriji

0

Italija razmatra fiskalne mjere za podsticanje ulaganja u automobilsku i turističku industriju, dva sektora koja su najteže pogođena pandemijom koronavirusa, izjavio je u subotu premijer Giuseppe Conte.

Conte je rekao da vlada treba „redefinisati“ poreske olakšice u korist zelenih, digitalnih investicija budućnosti, dodajući „moramo podržati najgore pogođene industrije poput automobilske i turističke“.

Vlada bi od iduće sedmice trebala početi raditi na sveobuhvatnoj poreznoj reformi, rekao je, ne dajući više detalja, prenijela je agencija Reuters.

Automobilska industrija čini 6,2% italijanskog bruto proizvoda, pokazuju podaci kompanije Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA).

Prema podacima Ujedinjenih nacija, Italija je peta najposjećenija zemlja na svijetu, a turizam doprinosi oko 13% njenom BDP-u, pokazalo je Svjetsko vijeće za trgovinu i turizam.

Jedna od najteže pogođenih zemalja koronavirusom na svijetu s gotovo 35.000 smrtnih slučajeva od COVID-19, Italija je prekinula strogo zaključavanje prije dva mjeseca a u posljednje dvije sedmice bilježi manje od 50 smrtnih slučajeva dnevno.

D. Hadžić