Irski uvoz iz Britanije više nego prepolovljen na početku godine

0

Irski uvoz iz Velike Britanije potonuo je u januaru 65 posto, pokazali su u četvrtak statistički podaci, odražavajući teškoće u razmjeni s najbližim susjedom nakon brexita.

Uvoz iz Britanije bio je u prvom ovogodišnjem mjesecu manji za 906 miliona eura nego u istom mjesecu 2020., kliznuvši ispod nivoa od pola milijarde eura, izvijestio je državni statistički ured CSO.

Irska je obično uvozila petinu robe iz Britanije, iako su njeni najveći partneri po ukupnoj vrijednosti robne razmjene EU i SAD.

Irski izvoz u Britaniju bilježio je znatno blaži pad, za 14 posto, objavio je CSO, s udjelom u ukupnom izvozu od sedam posto.

Novi režim u trgovini s Britanijom stupio je na snagu početkom godine, nakon ‘božićnog’ sporazuma Londona i Bruxellesa, koji je trgovcima ostavio malo vremena za upoznavanje s “izazovima poštivanja carinskih zahtjeva”, rekao je CSO.

Siječanj je donio redove u trajektnim lukama koje povezuju Britaniju i EU jer su vozači kamiona, uz probleme s novim carinskim procedurama,  morali ispuniti i zahtjev za testiranjem na koronavirus.

Pad u januaru dijelom su uzrokovali i vremenski ograničeni faktori, poput “utjecaja ograničenja povezanih sa covidom 19” i decembarskog gomilanja zaliha uoči brexita i Nove godine, objašnjava Orla McCarthy iz irskog statističkog ureda.

Čini se ipak da će irski uvoz iz Britanije padati kroz duže vremensko razdoblje, ističu u CSO-u, primijetivši da su uvoznici u januaru počeli tražiti zamjenu za britansku robu.

Nekoliko prevoznika udvostručilo je linije za prijevoz tereta između Irske i Francuske, napominje njemačka novinska agencija dpa.

Hina