Irska privreda mogla bi porasti uprkos pandemiji

0

Irska privreda porast će ove godine za 3,4 posto uprkos pandemiji koronavirusa, procijenio je Institut za ekonomska i socijalna istraživanja (ESRI). Procjena je poboljšana zahvaljujući “značajnom oporavku”, oslonjenom velikim dijelom na snažan izvoz, saopštio je nezavisni istraživački institut, a prenosi portal Index.

U sljedećoj godini privreda bi, po njihovim procjenama, trebalo da poraste za 4,9 posto, pokazuje izvještaj objavljen u četvrtak.

– Pozitivna stopa rasta domaće privrede u ovoj godini pravo je dostignuće, ali irsko tržište rada vjerovatno će još neko vrijeme bilježiti visoke stope nezaposlenosti ­- rekao je glavni autor izvještaja Kieran Quinn.

Stopa nezaposlenosti u Irskoj skočila je u četvrtom tromjesečju iznad 20 posto, odražavajući pad domaće potrošnje zbog zatvaranja maloprodaje i usluga kako bi se suzbilo širenje Covida-19.

U institutu procjenjuju da će se “vjerovatno” zadržati iznad 10 posto do kraja 2021. U februaru ove godine, prije zatvaranja trgovina, ugostiteljskih objekata i otkazivanja drugih usluga, iznosila je 4,8 posto.

Očekivanja instituta zasnovana su na pretpostavci o šestosedmičnom zaključavanju na početku sljedeće godine i dogovoru Britanije i EU o režimu nakon Brexita.

Ako dogovor izostane, irska privreda će u 2021. porasti samo 1,5 posto, procjenjuje institut.