Investicija od 10 miliona KM: Tibra-Pacific želi graditi hidrocentralu

0

Načelnik Zavidovića Hašim Mujanović ugostio je premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića i vlasnika građevinske kompanije Tibra-Pacific Tihomira Brajkovića.

Povod ove posjete je izgradnja hidrocentrale na rijeci Bosni koja bi se trebala realizovati u skorije vrijeme.

Premijer je istakao kako je ovo jedna u nizu hidroelektrana koje se grade na području Zeničko-dobojskog kantona i kako općina Zavidovići ima veliki energetski potencijal upravo zbog tri rijeke koje predstavljaju veliko prirodno bogatstvo ove općine.

Do sada su na području općine Zavidovića izgrađene tri manje hidroelektrane. Postoji veliko interesovanje potencijalnih investitora za izgradnju hidrocentrala čime bi se povećala hidroenergetska iskorištenost rijeka.

U narednom periodu bit će urađena studija te će Općinsko vijeće izkazati svoj stav nakon čega bi se započelo sa izgradnjom.

Predviđena je izgradnja dvije hidrocentrale na području Žepča, jedna na području Maglaja dok je Prostornim planom predviđena izgradnja tri hidrocentrale na području općine Zavidovići.

Potrebno je istaći da je investitor domaći i da je iskazao spremnost da u narednom periodu započne sa projektima čime bi se investirala i realizovala investicija vrijedna desetak miliona maraka, rečeno je iz Općine Zavidovići.