Investicija Knaufa u Hrvatskoj od 120 miliona eura

0

Njemački proizvođač izolacijskih materijala Knauf Insulation širi postojeću tvornicu u Hrvatskoj.

Novu veliku investiciju od 120 miliona eura koju je najavio Knauf Insulation, Novi Marof dobio je u tijesnoj utrci s lokacijama u Sloveniji i Slovačkoj, koje su bile u užem izboru njemačke grupacije, koja posluje globalno i lider je u proizvodnji građevinskih materijala.

Prije donošenja konačne odluke, glavni partner Knauf Grupe Alexander Knauf kontaktirao je nadležne državne institucije, a prije sedmicu dana objavljeno je nakon sastanka s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem da će projekt realizirati u Novom Marofu, gdje Knauf Insulation još od 80-ih ima pogone za proizvodnju izolacijskih materijala na bazi mineralne vune, piše Poslovni.hr.

 

Projekt je, prema odgovorima iz Knaufa, još u fazi pripreme, a bude li sve teklo u skladu s očekivanjima, početak gradnje očekuje se krajem ove i početkom iduće godine. Početak proizvodnje planiran je za 2025.

Većinu ulaganja činit će ulaganje u opremu i strojeve, uz proširenje vlastitih R&D potencijala, a portfelj proizvoda iz nove linije u Novom Marofu će najvećim dijelom biti sličan postojećem.

Međutim, planira se proizvodnja i nekih dodatnih segmenata, poput proizvoda za zelena rješenja, rekli su u Knauf Insulationu. Proširena tvornica u Novom Marofu, kako je ustvrdio Dominique Bossan, glavni izvršni direktor Knauf Insulationa za Europu, Bliski istok i Aziju te član Upravnog odbora Knauf Grupe, bit će jedna od najvećih lokacija u Knauf Grupi, koja ima više od 300 proizvodnih baza diljem svijeta.

Trenutno u Novom Marofu Knauf Insulation ima 236 zaposlenih, a s novom investicijom predviđeno je otvaranje još najmanje 70 radnih mjesta.

Ta je članica Knauf Grupe inače i jedan od najbrže rastućih proizvođača u niši izolacijskih materijala, sve važnijih zbog pridavanja pozornosti energetskoj efikasnosti u stambenim i poslovnim zgradama i industriji.