Profit “Intesa Sanpaolo” prošle godine veći za 13,6 odsto

0

Jedna od vodećih italijanskih banaka “Intesa Sanpaolo” saopštila je da je u poslednjem kvartalu prošle godine ostvarila profit zahvaljujući prihodima od naknada i provizija i znatno smanjenoj neto rezervaciji, dok su slabiji bili prihodi od kamata, otpisi kredita i troškovi sanacije italijanskog bankarskog sektora.

U razdoblju od oktobra do decembra 2016. godine “Intesa” je imala neto dobit od 776 miliona eura. U istom periodu godinu dana ranije zabilježena je dobit od samo 13 miliona eura, zbog manjih prihoda od kamata i manje dobiti od trgovanja, prenose agencije.

Ako se izuzmu naknade i troškovi sanacije italijanskog bankarskog sektora, kroz uplate u fond za sanaciju banaka Atlante i državni fond, neto dobit im je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu iznosila 1,15 milijardi eura.

Operativni prihodi porasli su u poslednja tri mjeseca 2016. godine za 4,5 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije, na 4,2 milijarde eura. Neto prihodi od kamata smanjeni su 9,2 odsto na godišnjem nivou na 1,75 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su na godišnjem nivou 7,5 odsto, na dvije milijarde eura. Dobit od trgovanja više je nego učetverostručena i povećana na 247 miliona eura.

U poslednjem kvartalu 2016. godine banka je otpisala neto 1,12 milijarde eura kredita, 21,3 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Neto rezervacije i otpisi druge imovine gotovo su prepolovljeni u četvrtom kvartalu u odnosu na isti period godinu dana ranije i iznosili su 105 miliona eura.

U cijeloj prošloj godini banka je zabilježila 13,6 odsto veću neto dobit, od 3,1 milijarde eura. Godišnji operativni prihodi smanjeni su joj za 1,5 odsto, na 16,9 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata pali su 5,5 odsto, na 7,3 milijarde eura, a gotovo isti iznos banka je ostvarila i u stavci neto prihoda od naknada i provizija, koji su time gotovo stagnirali na nivou prethodne godine. Godišnja dobit od trgovanja povećana je 15,1 odsto, na 1,2 milijarde eura.

“Intesa” je u cijeloj prošloj godini neto otpisala 3,7 milijardi eura kredita, što je 12,2 odsto više nego što je otpisano godinu dana ranije. Neto rezervacije smanjene su za 26 odsto, na 422 miliona eura. Na kraju prošle godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 12,9 odsto.

U poslovnom izvještaju ne spominje se namjera povezivanja sa osiguravajućom kućom “Generali”, nakon što je prošle nedjelje objavljeno da se razmatra ta opcija.