Internet iz svemira direktno u domove

0

Kompanija SpaceX lansirala je u ponedjeljak navečer treću grupu satelita u sklopu projekta Starlink čiji je cilj omogućiti jeftini i brzi internet u svim dijelovima svijeta.

Na taj način kompanija je uspješno započela 2020. godinu u kojoj ima velike planove.   

Oko 60 malih satelita lansirani su na raketi SpaceX-a Falcon 9 sa svemirske stanice Cape Canaveral Air Force na Floridi. Oni će se pridružiti grupi od više od 100 satelita koje je SpaceX lansirao prošle godine.

Brzi internet u svim dijelovima svijeta

Ako sve bude teklo prema planu, ove godine bi se trebala desiti 23 nova lansiranja kako bi SpaceX-ova “Starlink konstelacija” u konačnici brojala 1.500 satelita.

Starlink je već sada najveća konstelacija telekom satelita, a SpaceX ima odobrenje regulatora za ukupno više od 10.000 satelita. Kompanija traži odobrenje za dodatnih 30.000.

Cilj kompanije je da omogući internet pristup putem ovih satelita u dijelovima SAD i Kanade već sredinom ove godine. U konačnici, cilj je pružiti usluge jeftinog, brzog širokopojasnog interneta širom svijeta.

SpaceX je najavio da će sa ovom uslugom ići direktno na tržište. To znači da će se uslugom interneta iz svemira direktno takmičiti sa zemaljskim provajderima koji trenutno dominiraju ovom industrijom.

SpaceX bi ovom uslugom mogao ostvarivati godišnje prihode od više milijardi dolara.

No, tu je i mnogo rizika poput visoke cijene lansiranja satelita, ali tehničkih prepreka. Naprimer, kako izgraditi prijemnike koje će korisnici moći priuštiti. Korisnici će trebati prijemnike koji će koristiti kompleksne antene kako bi dobili konekciju u svom domu ili kancelariji.

Svemir postaje sve “naseljeniji”

SpaceX će također morati smisliti kako da se izbjegnu potencijalni sudari jer svemir postaje sve “naseljeniji”.

Telekom operateri već dugo koriste satelite. No, riječ je o “nezgrapnim”, velikim i udaljenim statelitima pa je i cijena takvog interneta previsoka.

SpaceX gradi takozvanu “megakonstelaciju” manjih i jeftinijih satelita koji će raditi zajedno da pruže internet konekciju širom svijeta.