Integral Inženjering gradit će tunel vrijedan 131 milion KM

0

„Integral Inženjering“ iz Laktaša sa ponudom od 131 milion KM pobijedio je na tenderu, na kojem je bio jedini ponuđač, za izgradnju tunela za Hidroelektranu Dabar.

Firma direktora i suvlasnika Slobodana Stankovića jedina se prijavila i pobijedila na tenderu za najveću investiciju u državnom energetskom sektoru Republike Srpske u poslednjih nekoliko decenija.

Pored 131 milion KM za izgradnju, HE Dabar će isplatiti i 3,8 miliona KM „Institutu za građevinarstvo IG“ Banjaluka. Integral Inženjering će graditi dovodne tunele, ulazne građevine i pristupne tunele HE Dabar, te vršiti istražno-projektantske radova u toku izgradnje.

Predviđen je iskop tunela ukupne dužine 12.125 metara, širine 5,2 metara. Gradiće nizvodni pristupni tunel dužine 91 metar, te ulaznu betonsku konstrukciju. Radovi će se izvoditi na teritoriji opština Nevesinje, Bileća i Berkovići.

HE Dabar je procijenila vrijednosti radova na 115.260.000 KM, a Integral je dao ponudu od 111.978.442,32 KM, ne računajući u taj iznos oko 19 miliona KM PDV-a.

Rok za izgradnju je četiri godine i šest mjeseci.

Posao stručnog nadzora na izgradnji dovodnog tunela, ulazne građevine i pristupnih tunela HE Dabar dobio je „Institut za građevinarstvo IG Banjaluka“ koja je takođe članica korporacije Integral Inženjeringa, a formalno se vodi na Siniši Praštalu.

Institut za građevinarstvo je takođe bio jedini ponuđač. HE Dabar će im za nadzor koji će trajati šest i po godina, isplatiti 3.310.000 KM, te dodatnih pola miliona KM za PDV. Direktor HE Dabar Radivoje Bratić se danas nije javljao na telefonske pozive.